Gå direkt till textinnehållet

Cirkus Ehrenkrona

Har ni låtit er påverkas av partiledarnas uttalanden? Med den frågan inledde Sveriges Radios ordförande Marika Ehrenkrona torsdagens extrainsatta styrelsediskussion om en eventuell yttre påverkan på styrelsen i beslutet att inte längre förorda Joachim Berner som ny VD för Sveriges Radio.

Har ni låtit er påverkas av partiledarnas uttalanden? Med den frågan inledde Sveriges Radios ordförande Marika Ehrenkrona torsdagens extrainsatta styrelsediskussion om en eventuell yttre påverkan på styrelsen i beslutet att inte längre förorda Joachim Berner som ny VD för Sveriges Radio.

Svaret kring styrelsebordet var, inte oväntat, ett unisont ”Nej”. Därmed ansågs frågan vara utredd och Ehrenkrona gick ut för att möta den väntande pressen och hävda att den politiska opinionen, med kritik från kristdemokraterna, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, inte på något sätt påverkat styrelsen och att den därmed inte heller tänker hörsamma det massiva kravet på deras avgång. ”Vi känner själva att vi vill fortsätta”, sade ordföranden till Rapport i torsdags kväll.

bryt

Annons Annons

Den känslan är nog styrelsen ganska ensam om. Det andra ser och upprörs över är en styrelse som agerat svagt i alla led av rekryteringen; en rekrytering som hade alla förutsättningar att bli relativt enkel.

Den såg inte till att förankra Joachim Berners namn hos fackklubbarna, innan beslut togs om att förorda honom. Den visade upp en häpnadsväckande handfallenhet inför medietrycket när Berners namn läckte ut. Och framför allt: den undlät att gå ut med kraftfulla markeringar mot de politiker som uppenbart försökte påverka en pågående rekryteringsprocess (och nej, Ulla Hoffmann och Alf Svensson: i det fallet räcker det inte att hänvisa till yttrandefriheten. Landets partiledare, om några, borde inse vikten av att värna public service-organisationernas politiska oberoende och inte göra partipolitik av en ännu inte avslutad VD-tillsättning). Ehrenkronas markeringar mot politikerna kom först efter att styrelsen fattat precis det beslut som de kritiska politikerna ville att den skulle fatta.

Nu finns det en djup splittring i styrelsen, som framstår som mer politiserad än på länge. Och bland personalen, även bland dem som var skeptiska till Berner, växer ilskan över att deras styrelse hanterat frågan om företagets oberoende så lättvindigt och över att Sveriges Radio nu riskerar att hamna i ett ledningsvakuum och en uppslitande intern strid, istället för en smidig övergång till nytt chefsskap.

bryt

Vad gäller de kvarvarande hugade kandidaterna till VD-posten torde deras lust av att ge sig in i cirkusmanegen, med risk för en liknande offentlig förnedring av det slag Berner drabbats av, vara rätt begränsad.

För att återställa lugnet på Sveriges Radio och för att ge möjlighet till en nystart i rekryteringsprocessen – och undvika att den blir en ännu värre politisk cirkus än vad Ehrenkrona & Co redan gjort den till – finns nu bara en lösning. Att hela styrelsen ställer sina platser till förfogande.

mj@sjf.se

P.S.

I rapporteringen har det påståtts att det fackliga motståndet mot Joachim Berner var kompakt. Det ar faktiskt inte sant. Ett fackförbund var för honom som ny VD: Symfonikerna. Det måste vara hans bakgrund som musiker, i banden Andra Sidan och Japop, som fick dem att smälta. När stormen lagt sig kanske de kan repa in Snoop Doggy Doggs ”Paid Tha Cost To Be Da Boss” tillsammans…

Fler avsnitt
Fler videos