Gå direkt till textinnehållet

Cilla Benkö fördömer Turkiet

Turkiet Sveriges Radios VD Cilla Benkö anser att angreppen på pressfriheten i Turkiet är ”fullkomligt oacceptabel”. Fler röster höjs nu på ett internationellt politiskt ingripande mot president Erdogan, bland annat från Internationella Journalistfederationen.

De senaste dagarnas angrepp på medier i Turkiet, som Journalisten rapporterat om, är oacceptabla, anser Sveriges Radios VD Cilla Benkö.

”Jag fördömer alla försök att begränsa den fria tillgången till nyheter och information som ytterst är ett hot mot en väl fungerande demokrati. Det som nu sker i Turkiet är fullkomligt oacceptabelt och måste bemötas på högsta politiska nivå”, säger Cilla Benkö i ett uttalande.

”Dessutom krävs ett tydligare agerande från politiker i vardagen. Vid varje officiellt besök bör svenska politiker och andra höga företrädare ställa frågor om hur landets tryck- och yttrandefrihet garanteras och hur många journalister som sitter fängslade”, säger Cilla Benkö.

Annons Annons

Samtidigt skärper flera pressfrihetsorganisationer tonläget och vill nu se politiska ingripanden, från bland annat EU, mot Turkiet.

Internationella Journalistfederationens ordförande Philippe Leruth som tidigare i veckan riktade en uppmaning till Turkiet att upphöra med förföljelsen av journalister, vill nu i stället se ett ingripande från EU.

”EU måste ta ställning och hålla president Erdogan ansvarig för brotten mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och för att tysta pressen. Journalister över hela jorden är djupt oroade över upptrappningen av attacker mot pressen i ett land som kallar sig en demokrati. Denna situation måste upphöra omedelbart”, säger Philippe Leruth i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos