Gå direkt till textinnehållet

Cilla Benkö: ”DR ses som ett verktyg i den danska kulturpolitiken”

Sveriges Radios vd Cilla Benkö oroas över besparingarna på Danmarks Radio, men ser ett större problem i politikernas syn på vad public service är, när den danska regeringen nu bestämt att det måste märkas i DRs plattformar att det danska samhället ”har sina rötter i kristendomen”.

I Sveriges Radio-bloggen kommenterar Cilla Benkö det stora sparbetinget på Danmarks Radio.

Hon anser att det långsiktigt är ett problem att synen på public service håller på att förändras.

”Det är ingen hemlighet att den danska kulturministern uttryckt en ambition att DR snarare ska vara en kulturinstitution än en medieinstitution”, skriver Cilla Benkö, och fortsätter:

Annons Annons

”I det public service-kontrakt som den danska regeringen offentliggjorde på tisdagen slås det följdriktigt fast att det i DRs program och på DRs plattformar ska märkas att det danska samhället bygger på demokrati och ’har sina rötter i kristendomen’. DR får också ett tydligt uppdrag att ’sprida dansk kultur och det danska kulturarvet’. Det går knappast att tolka på annat sätt än att DR från politiskt håll ses som ett verktyg i den danska kulturpolitiken snarare än som en självständig, oberoende medieinstitution.”

Cilla Benkö uttrycker förvåning över att förändringen skett i tysthet.

”Vad beror den tystnaden på? Jag vet uppriktigt sagt inte men det är en obehaglig känsla som sprider sig i kroppen att det kan ske snabbt och i relativ avsaknad av större offentlig debatt. Jag hoppas att något liknande inte skulle kunna ske i Sverige under samma tystnad”, skriver hon.

Fler avsnitt
Fler videos