Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktör vill slippa utgivaransvar

Anders Ljung, chefredaktör och ansvarig utgivare för Jägarnas Riksförbunds tidning Jakt & Jägare vill att HD prövar om han var ansvarig utgivare för tidningens nätupplaga. Efter en förtalsstämning hävdar Anders Ljung att han inte var ansvarig utgivare för tidningens egen nyhetssajt.

I juni 2010 publicerades på Jakt & Jägares sajt information om att skälet till att en medlem uteslutits ur Jägarnas Riksförbund var att denne framfört hot. Tidningens chefredaktör Anders Ljung skrev i en kommentar på sajten att anklagelserna var så allvarliga att det var ett fall för SÄPO. Personen namngavs.

Den utpekade personen valde att stämma Anders Ljung för förtal i tingsrätt och krävde 100 000 kronor i ersättning.

Under domstolsförhandlingen i tingsrätten hävdade Anders Ljung att han inte var ansvarig utgivare för tidningens sajt, eftersom det inte hade gjorts någon anmälan om utgivarskap för tidningens sajt till Myndigheten för radio och TV. Därmed ska det enligt Ljung inte ha funnits någon ansvarig utgivare alls för sajten.

Annons Annons

Såväl tingsrätt som hovrätt har funnit att Ljung trots detta har varit ansvarig utgivare för sajten, bland annat genom dess tydliga koppling till tidningen. Anders Ljung har nu valt att överklaga domen till Högsta domstolen. I sitt överklagande hänvisar han till ett mejl från en jurist på Myndigheten för radio och TV, där denne anser att ett formellt synsätt ska gälla i fråga om utgivarskap och prövning om ansvarsfrågan.

Efter förtalsanmälan lämnades in har anmälan om utgivarskap gjorts och Anders Ljung är numera ansvarig utgivare för sajten.

Fler avsnitt
Fler videos