Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktör ska betala 100 000 i skadestånd

Politikens tidigare chefredaktör Bo Lidegaard ska betala journalisten Per Michaelsen 100 000 danska kronor i skadestånd för att tidningen publicerat en artikel som påstod att Michaelsen varit Stasi-agent.

Det var 2012 som Politiken publicerade en artikel om att en historieforskare misstänkte att journalisten Per Michaelsen skulle ha samarbetat med den före detta östtyska underrättelsetjänsten Stasi. Den 73-årige Per Michaelsen är i Danmark känd för sina artiklar och böcker om danskar som varit i hemlig tjänst hos Stasi.

Rubriken på artikeln var: ”Känd journalist och Stasi-jägare misstänks för att vara storspion”.

Københavns Byret slog i dag fast att Bo Lidegaard ska betala en ersättning på 100 000 danska kronor till Per Michaelsen samt tio dagsböter á 1 000 kronor. Men Bo Lidegaard slipper fängelse, något som Per Michaelsen hade krävt, skriver Journalisten.dk.

”Hur kunde Bo Lidegaard trycka dessa anklagelser utan någon form av dokumentation?” har Per Michaelsen sagt till Ritzau. 

Historieforskaren Thomas Wegener Friis från Syddanska universitetet hade i en artikel i BT i april 2012 sagt att det fanns en spion som jobbade för Stasi, men forskaren nämnde inga namn eftersom han inte hade tillräckligt med bevis.

Men Politiken valde månaden efteråt att publicera namnet efter att ha hört att Thomas Wegener Friis avslöjat vem det gällde för två kolleger vid universitetet, trots att Thomas Wegener Friis varken ville förneka eller bekräfta uppgifterna när Politiken kontaktade honom.

Fler avsnitt
Fler videos