Gå direkt till textinnehållet

Chef som efterforskat källa varnas

Efter att Uppdrag granskning på SVT börjat ställa frågor, skickade en chef på Arbetsförmedlingen mejl till anställa och frågade vem som pratat med medier. Nu varnas han av Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd. Samtidigt framkommer nu att han skickade mejlet på initiativ av Arbetsförmedlingens pressenhet.

Den 15 april i år skickade en chef på Arbetsförmedlingen ett mejl till sina medarbetare där han efterfrågade vilka kontakter dessa haft med medier. ”Vi önskar veta om någon talat med pressen senaste månaden och vad det gällde?” skrev chefen. Journalisten har tidigare berättat om källefterforskningen.

I mejlet skrev chefen också visserligen att den meddelarfrihet som tillkommer envar inte berörs av hans informationsinsamling, men personalansvarsnämnden konstaterar att mejlet kan ha skapat intrycket att Arbetsförmedlingen har en negativ inställning till att medarbetarna använder sin meddelarfrihet. Därför varnas nu mannen. Nämnden gör ingen bedömning om huruvida chefen har brutit mot efterforskningsförbudet.

Nämnden anser att det fanns skäl som talade för att felet skulle bedömas som ringa, bland annat att chefen i fråga var relativ ny på posten och inte gått färdigt sin chefsutbildning – samt att han inte skickade mejlet på eget initiativ, utan på pressenhetens initiativ. Pressenheten höll på att ”sammanställa en mediapolicy för Arbetsförmedlingen i samband med en då aktuell mediabevakning”, skriver personalansvarsnämnden.

Nämnden anser dock att vikten av meddelarfriheten är så stor att det inte kan bli fråga om någon annan disciplinpåföljd än en varning.

Fler videos
Fler avsnitt