Gå direkt till textinnehållet

Chef kritiseras av JO för grundlagsbrott

En vikarie inom hemtjänsten berättade för Expressen hur stressigt det var att jobba inom hemtjänsten. För detta fick hon om kritik av enhetschefen. Nu kritiseras chefen av JO för grundlagsbrott.

Efter att vikarien Erica Wallberg berättat för Expressen om stressen på jobbet i hemtjänsten i Österåker blev hon inkallad till enhetschefen. Enhetschefen förklarade att man i första hand inte vänder sig till medier. Hon fick inte sitt vikariat förlängt, skriver Kommunalarbetaren.

Justitieombudsmannen, JO, anser att chefens agerande står i strid med tryckfrihetsförordningens repressalieförbud. Enligt det får inte arbetsgivaren bestraffa en anställd som använt sin meddelarfrihet och talat med medier. En arbetsgivare som bryter mot förbudet kan dömas till högst ett års fängelse.

”Det är en upprättelse. Vi måste få veta att det är okey att man använder sina grundlagsskyddade rättigheter. Det är en farlig utveckling om man inte vågar säga ifrån på arbetsplatserna”, säger Erica Wallberg till ka.se.

Annons Annons

JO ser allvarligt på det saken eftersom chefens sätt att uttrycka sig kan leda till att anställda avstår från att vända sig till medier av rädsla för missnöje från ledningens sida.

”En sådan utveckling motverkar en fri och öppen debatt som är en grundläggande förutsättning för ett demokratiskt samhälle.”, skriver JO.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos