Gå direkt till textinnehållet

Central förhandling om bemannare på Schibsted Media

Ett 20-tal journalister på bemanningsföretaget Schibsted Media fick behovsanställningar staplade på varandra och lasades ut efter upp till  elva månader, enligt journalistklubben i strid med kollektivavtalet. En av journalisterna gick på sex olika behovsanställningskontrakt efter varandra innan hon blev utlasad.

– Hela tanken med att starta bemanningsföretaget var ju att journalisterna skulle få tillsvidareanställningar, men i stället fortsatte LAS-karusellen på bemanningsföretaget, med korta behovsanställningar, säger Anna Flytström, ordförande i journalistklubben på Schibsted Media.
Journalistklubben begärde förhandling, som gick vidare till central förhandling som väntas avslutas i mitten av juni. Sedan dess har inga behovsanställningar gjorts.

Johan Lif, ombudsman på Journalistförbundet, anser att företaget har missbrukat anställningsformen behovsanställning.
– Man kan inte täcka ett permanent arbetskraftsbehov med behovsanställningar. Men vi har goda förhoppningar om att få en samsyn med företaget om hur behovsanställningar kan användas, säger Johan Lif.
Efter att journalistklubben kallade till förhandling har inga nya behovsanställningar gjorts på Schibsted Media.

Schibsted Media har cirka 100 journalister anställda, varav ett femtontal arbetar på Svenska Dagbladet och resten på Aftonbladet. 

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos