Gå direkt till textinnehållet

Censurstrid upp i danska Högsta domstolen

En censurstrid mellan den danska säkerhetspolisen, PET, och tidningshuset som äger Politiken går nu vidare till Högsta domstolen i Danmark.

Striden rör boken Syv år for PET – Jakob Scharfs tid som bygger på intervjuer med en före detta chef på säkerhetspolisen PET. Boken skulle ges ut på People’s Press som ingår i tidningsbolaget JP/Politikens hus. Den 6 oktober vände sig PET till en domstol och lyckades få boken stoppad, med hänvisning till att den kunde innehålla uppgifter som äventyrade rikets säkerhet. Bokhandlare förbjöds att sälja boken.

Tidningen Politiken som kommit över bokmanuset, valde att publicera hela boken som en bilaga den 9 oktober, varpå förbudet hävdes. Det ledde i sin tur till att säkerhetspolisen valde att stämma JP/Politikens hus för brott mot domstolsförbudet. I de första instanserna gick domstolarna på PETs linje och menade att publiceringen innebar ett brott mot förbudet.

Nu ska frågan avgöras av Danmarks Högsta domstol, Højesteret. JP/Politikens hus anser att förbudet var riktat mot mediebolaget och inte mot chefredaktörerna som är ansvariga för tidningarnas innehåll och att förbudet därför inte omfattade tidningen Politiken.
 

Annons Annons

Fakta: Censur i Danmark
I Danmark har domstolar möjlighet att på förhand förbjuda bland annat tidningar och förlag att publicera uppgifter som domstolen anser inte borde komma till allmänhetens kännedom, så kallad censur. De flesta censurbeslut i danska domstolar rör förbud att röja identiteten på misstänkta brottslingar. I Sverige finns ingen motsvarande lagstiftning.

Fler avsnitt
Fler videos