Gå direkt till textinnehållet

Carl Bildt smugglade ut journalist

Carl Bildt smugglade år 2009 ut en journalist med det svenska regeringsplanet. Den afghanska journalisten var dömd till döden.

För Expressen berättar Carl Bildt att journalisten Sayed Pervez Kambaksh fördes till det svenska regeringsplanet då det stod parkerat på Kabuls flygplats.

”Det var mycket nervöst de sista minuterna. Risken var att några afghanska säkerhetsmän skulle se och förstå”, berättar Carl Bildt för Expressen.

Carl Bildt hade tagit upp fallet med den dödsdömde journalisten med Afghanistans president Hamid Karzai, men utan resultat.

Sayed Pervez Kambaksh, journalist på dagstidningen New World, hade dömts till döden för att ha publicerat artiklar som ifrågasättande islam.

Carl Bildt genomförde operationen tillsammans med Kai Eide, som i dag är Norges ambassadör i Stockholm men som då var FNs utsände i Afghanistan.

Anledningen till att Carl Bildt hållit utsmugglingen hemlig i sex år beror på att han var rädd för att det skulle leda till ”politiska konvulsioner som skulle kunna riktas mot Sverige, FN eller de i regimen som man misstänkte hade varit del av operationen”.

Sayed Pervez Kambaksh benådades i augusti 2009 av Hamid Karzai efter att han smugglats ut ur landet och ska enligt Carl Bildt befinna sig i USA.

Fler avsnitt
Fler videos