Gå direkt till textinnehållet

Byter DN mot Expressen

Parisbaserade utrikeskorrespondenten Magnus Falkehed lämnar Dagens Nyheter för samma roll på Expressen. ”Det händer så mycket på Expressen nu, man prövar nytt åt alla håll”, säger han.

Frilansjournalisten Magnus Falkehed har varit DN/Sydsvenskans man i Paris sedan 2011. Förra året gav han och fotografen Niclas Hammarström ut boken Idag ska vi inte dö – fångar i krigets Syrien, om tiden de satt gisslan hos en väpnad grupp i Syrien, vintern 2013/14.

Vad lockade hos Expressen?

– Framför allt att det händer så mycket i Expressens utrikesrapportering just nu. Det känns som en lekstuga helt enkelt, man prövar nytt åt alla håll och i alla kanaler. Det kommer att avspegla sig på mina arbetsuppgifter som kommer att bli lite mindre traditionella än det jag gjort nu.

Samtidigt betonar Falkehed att han haft ”en fantastisk tid” på DN.

– DN har funnits där under alla år, också i svåra tider.

Det blir mer nattjobb nu?

– Ja, det blir lite mer 24-timmarsjobb och konstanta lämningar. Det känns kul – men vi får väl se om jag är helt utsliten om två år…

Magnus Falkehed är just nu i Sverige inför lanseringen av sitt och Niclas Hammarströms senaste projekt. I ett halvår har de rest till konflikthärdar över hela världen för att skildra barns utsatthet i krig, i samarbete med en hjälporganisation och med hjälp av stipendiepengar.

Hur är stämningen i Paris, ett halvår efter novemberattentaten och med Bryssel i färskt minne?

– Dåden har förändrat vardagslivet på lång sikt. Det finns en helt annan medvetenhet. I Paris tittar man nu inte bara i väskor utan även efter bombbälten. Det som hänt genomsyrar fortfarande livet och ligger som ett konstant moln över tillvaron.

Fler avsnitt
Fler videos