Gå direkt till textinnehållet

Brunnberg får kritik för dubbla roller

Kulturrådets stöd till tidskriften Expo ifrågasätts. Rådet, lett av Kerstin Brunnberg, beviljade 400 000 kronor i produktionsstöd till Expo. Kerstin Brunnberg sitter också i Expos styrelse.

Bland annat har företrädare för Sverigedemokraterna vänt sig till Kulturrådet och ifrågasatt om Expo är en kulturtidskrift och om det uppstått en jävssituation när stödet beviljades eftersom Kerstin Brunnberg sitter i både Kulturrådets och Expos styrelser, skriver Kulturrådet på sin hemsida.

Till TT säger Kerstin Brunnberg att hon "förstår att det ser ut som en jävssituation, jag ska fundera väldigt noga över detta". Men hon förklarar att hon inte haft något inflytande över hur pengarna fördelas.

Enligt Kulturrådets hemsida bereds beslutet om kulturstöd av en referensgrupp och rådets generaldirektör Kennet Johansson fattar beslut.

Till TT säger Kerstin Brunnberg att hon ska diskutera frågan med både Kulturrådet och Expo: "jag har inte fattat något beslut men visar det sig att jag skadar Expo eller rådet kan det bli så att jag lämnar Expos styrelse".

Kulturrådet svarar också på kritiken om huruvida Expo är en kulturtidskrift: "Kulturrådets referensgrupp arbetar efter den grundläggande principen att kultur- och samhällsdebatt inte låter sig åtskiljas, utan snarare kan betraktas som varandras förutsättningar".

Fler avsnitt
Fler videos