Gå direkt till textinnehållet

Botkyrka är större än Växjö

Mediebilden av Stockholmsförorterna präglas fortfarande av safarijournalistik och etniciteten är oerhört närvarande i den rapportering som syns i riksmedierna. Det menade paneldeltagarna i lokaltidningen Södra Sidans seminarium om segregationen i bland annat Botkyrka. Den ensidiga rapporteringen och medieskuggan saknar motstycke i jämförbara kommuner. ”Botkyrka är större än Växjö”, konstaterade Leif Magnusson, verksamhetschef på Mångkulturellt centrum i Fittja.

Segregationen i – och mediebilden av – Botkyrka kommun diskuterades under seminariet ”Kan man prata bort segregationen” som arrangerades av lokaltidningen Södra Sidan på Donnerska husets terrass i Visby på torsdagseftermiddagen.

– Segregationen har påverkat mig oerhört mycket. Jag gick i skolan i Tumba och hade fått en bild hemifrån och från medierna att vi inte skulle funka ihop. Då gjorde man inte heller det, berättade Anna Wikström, skribent i Botkyrkas Röster.

– Som tolvåring i Fittja hade jag inte en enda etnisk svensk vän. Jag har påverkats hela livet av segregationen, från skolan till arbetslivet. Mediernas bild av förorten påverkar oss som bor där. Safarijournalistiken finns fortfarande kvar. Vi måste öka representationen på redaktionerna av oss som förstår hur det ser ut i förorterna. Vi måste ta tillbaka berättelsen, sade Patricia Palma, redaktör för Orten i Fokus.

Annons Annons

Panelen var enig om att etniciteten är ständigt närvarande i riksmediernas berättelser, medan de lokala tidningarna som finns i förorterna, bland dem Södra Sidan, har en mer avspänd inställning till etnicitet.

– Större tidningar fokuserar på problemen och den etniska bakgrunden, sade Anna Wikström.

– Det finns en ledsamhet i Botkyrka; en maktlöshet inför segregationen. Historierna som berättas om oss och som vi själva berättar om oss, sätter hur vi upplever oss själva. Matas du med negativa bilder av dig själv blir du till slut den bilden, sade Luis Lineo, verksamhetsledare på Mediehuset Fanzingo.

Han menade att den medieskugga som Botkyrka hamnat i, och ensidigheten i den lilla rapportering som finns förstärker problembilden.

– Relationsdramer från Södermalm kommer i 30 olika perspektiv, i Botkyrka finns bara ett perspektiv, sade Luis Lineo.

Leif Magnusson, verksamhetschef på Mångkulturellt centrum i Fittja, berättade om de undersökningar han varit med och gjort som visat att medierna ofta knådar en bild av förorten utifrån. Inslagen och artiklarna handlar ofta om till exempel kriminalitet och hederskulturer, vilket är orimligt med tanke på hur heterogen förorten är.

– Botkyrka är större än Växjö och Karlstad. Vi har 90 000 invånare och 160 nationaliteter. Den utmaning som Botkyrka står inför är enorm, och vi måste acceptera att det slirar och stökar i processen. Etno-svennen i villaområdena grubblar också över problemen och kan vara vilse i pannkakan. Vi har ett stort behov av god journalistik som skildrar Botkyrka ur fler perspektiv, sade Leif Magnusson.

Fler avsnitt
Fler videos