Gå direkt till textinnehållet

Borås Tidning gör krimpodd om gammalt mord

I mellandagarna publicerar Borås Tidning Västsveriges första krimpodd, om ett 40 år gammalt olöst knivmord i Viskafors. ”Vi har inte löst mordet än, men researchen pågår”, säger BTs kulturchef Lena Kvist.

I april 1976 mördades 14-årige Reijo Daag med 100 knivhugg i skogen mellan Viskafors och Rydboholm nära Borås. Mordet fick stor uppmärksamhet (se riv nedan från Västgöta-Demokraten den 13 april 1976). Det är fortfarande olöst.

Nu publicerar Borås Tidningen en krimpodd om fallet. Premiären är den 23 december och ytterligare fyra avsnitt kommer att läggas ut under mellandagarna.

Tre journalister på BT har arbetat med researchen sedan i våras: webbchefen Eric Klefberg, kulturchefen Lena Kvist och reportern Karin Samuelsson.

Annons Annons

– Jag har gjort research när jag hunnit, på kvällar, och mellan andra arbetsuppgifter. Stadsarkivet ligger i samma hus som BT, så jag har smitit ned och letat bland gamla klassfoton och annat från den tiden. Jag har mest assisterat, säger Lena Kvist.

Hur kom ni på att ni ville göra en krimpodd om fallet?
– Det är Eric Klefberg som haft den här historien med sig och velat göra något om den. Vi kom fram till att en podd skulle vara en bra form för den här sortens berättelse. Vi lyssnar mycket på poddar själva, och när man gör ett reportage så måste allt vara klart från början. Det är inte säkert att vi är klara med de här första fem avsnitten. Kommer det mer information kanske det blir fler.

– Ingen av oss kan dock radio, så Eric Klefberg har lärt sig klippa. Han har varit frikopplad i två veckor för att få ihop de första avsnitten.

Varför valde ni just det här mordet?
– Det är ett ovanligt mord och många som bor i Viskafors minns det. Den mördade pojken var bara 14 år och det fanns bara en misstänkt, en 16-åring som satt häktad en tid men aldrig blev åtalad. 16-åringen bodde kvar i Viskafors ett tag efter mordet, och alla i samhället visste vem det var. Personen bor på annan ort nu med en annan identitet, vi lyckades hitta personen, som dock har avböjt att medverka.

Kommer ni att avslöja något nytt?
– Vi har med mycket tidigare opublicerat material, och intervjuer med många av de personer som var centrala i fallet. Vi har inte löst mordet än, men researchen pågår.

 
 
 
 
Fler avsnitt
Fler videos