Gå direkt till textinnehållet

Bonnier Tidskrifter bestrider momskrav

Bonnier Tidskrifter bestrider Skatteverkets krav på stora belopp för att bolaget fått för stora momsavdrag för tryckkostnader under åren 2006-2007.

Bonnier Tidskrifter begärde tidigare i våras anstånd hos Skatteverket för efterbeskattning rörande tryckerimoms, eftersom företaget anser att det är oklart om företaget ska betala. Skatteverket och förvaltningsrätten i Stockholm avslog anståndsansökan och nu har Bonnier Tidskrifter överklagat till kammarrätten.

Bakgrunden är en omtolkning i en EU-dom från 2010 som inneburit att momssatsen för tryckning av bland annat tidskrifter ändrats. Tryckerierna har betalat för hög moms och har tagit ut för hög moms av kunderna, och har fått tillbaka pengar från Skatteverket. Kunderna har gjort momsavdrag som är för stora, men har heller inte fått del av de återbetalade momspengarna.

Efter två vägledande domar i Högsta förvaltningsrätten tidigare i år står det klart att förlag som gjort för stora avdrag för tryckerimomskostnader ska efterbeskattas, och att förlagen i sin tur ska kunna begära ersättning från tryckerierna som tagit ut den för höga momskostnaden från kunderna och fått ersättning från Skatteverket för det för höga momsuttaget.

Bonnier Tidskrifter har utan framgång begärt kompensation från tryckerierna, och anser därför att efterbeskattning är oskäligt, och har i väntan på avgörande i den frågan begärt anstånd med betalningen.

Journalisten har tidigare skrivit om tryckerimomshärvan.

Fler avsnitt
Fler videos