Gå direkt till textinnehållet

BO: Medierna slarvar bort de unga

Barn och ungas människors åsikter och situation ignoreras och glöms bort i medierna. Det menar Barnombudsmannen som kritiserar redaktionernas sätt att slarva bort de ungas röst.

Ungefär två miljoner människor i Sverige är barn och unga. Ändå skildras knappt deras vardag, bekymmer eller villkor i medierna. I alla fall inte ur deras perspektiv. Ofta är det en vuxen som ska berätta för andra hur barn har det. Det menar Fredrik Malmberg, Barnombudsmannen.

Vid seminariet "Unga i medier – vi talar om  dem men inte med dem", kritiserar han det sätt som vår kår glömt bort en hel grupp mellan 5-25 år.

– Det finns mycket viktigt att granska för medierna kring barns villkor, ändå är barnen och de unga osynliggjorda, menar han, och efterlyser fler satsningar på journalistik om och för unga.

Bland annat tar han upp som exempel att hans statliga myndighet för ett par år sedan var de första som frågat hur många unga människor som satt inne på olika anstalter i Sverige.

– För att komma till bukt med det här problemet att unga och barn inte får komma till tals i medier behövs satsningar. I vardagsstressen hinner man inte med, därför måste redaktionerna bestämma sig och inse att det här är en vit fläck på kartan, säger Fredrik Malmberg.

Han får medhåll av exjournalisten, Sandra Rönnsved, 23.

– Jag har slutat läsa traditionella medier för att deras innehåll inte görs för mig. Det är vuxnas röst av och för dem, och ni måste inkludera oss unga, ge plats åt oss och lyssna på oss, säger Sandra Rönnsved.

Hanna Nyberg, SVT Nyheter, fanns på plats. Hon håller med om att när man ska skriva om barns frågor är det oftast en situation på en förskola med personalbrist som skildras.

– Samtidigt handlar det om vilken publik vi har och vad de vill se, säger Hanna Nyberg.

Ulrica Widsell, vice förbundsordförande i Journalistförbundet, menar att det även handlar om att värna unga människors ovana vid medier. För att kunna använda intervjuer med barn och unga vill många redaktioner ha både tillstånd av föräldrar, lärare och kanske rektor. Man måste vara säker på att alla förstår hur en publicering kan påverka. Det finns inte i dag några planer på att särskilt skriva in barn i de pressetiska reglerna enligt Ulrica Widsell.

Hanna Nyberg håller med om det ställningstagandet.

– Jag motsätter mig att man särskilt skriver in en grupp människor, vad blir nästa steg? Vilka fler grupper behöver man skriva in då?

Barnombudsmannen har svar på tal.

– Ingen annan grupp. Barn är den enda gruppen som har vårdnadshavare, säger Fredrik Malmberg.

 

Fler avsnitt
Fler videos