Gå direkt till textinnehållet

Blev utan försäkring för att han tog ut a-kassa

Henrik Berglind-Dehlin tog ut a-kasseersättning mellan vikariat. Det innebär att hans inkomstförsäkring inte gäller. Han anser att Journalistförbundet bättre borde informera om vilka konsekvenser detta får.

Henrik Berglind-Dehlin har som många andra i mediebranschen hoppat mellan olika vikariat. Han har jobbat på SVT Nyheter och SR Ekot och varit inhoppare på Ekot, något som motsvarat en heltidstjänst.

Sammanlagt har han arbetat heltid i mer än ett år. När vikariaten tog slut antog han att han hade rätt till den inkomstförsäkring som han betalat in till under hela perioden. Men eftersom han tagit ut a-kasseersättning under fem veckor mellan olika vikariat har han inte rätt att ta ut inkomstförsäkring.

– Hade jag vetat detta hade jag inte tagit ut a-kassa, säger Henrik Berglind-Dehlin.

Enligt försäkringsbolaget Bliwa, som Journalistförbundet tecknat avtal med om inkomstförsäkring, får man inte vara anmäld till Arbetsförmedlingen och ha uppburit a-kasseersättning eller aktivitetsersättning under en tolvmånadersperiod. Kravet är också att man ska ha varit medlem i Journalistförbundet och a-kassan i tolv månader för att kvalificera sig till inkomstförsäkring.

– Detta har ingen informerat mig om vilket får allvarliga konsekvenser för mig och andra som är i en liknande jobbsituation. Journalistförbundet borde bättre informera vilka konsekvenser det kan få för de medlemmar som tecknat en inkomstförsäkring och tar ut a-kassa mellan vikariat, säger Henrik Berglind-Dehlin.

Han har erbjudit sig att betala tillbaka a-kasseersättningen för de fem veckorna för att åter kvalificera sig för inkomstförsäkring, men har fått till svar att det inte går. A-kassa ger som mest 80 procent av maxbeloppet som är på 25000 kronor i månaden. Med en inkomstförsäkring kan den arbetslösa få upp till 80 procent av hela lönen de första hundra ersättningsdagarna.

– Systemet med inkomstförsäkring bygger på att folk är tillsvidareanställda. Nu sänder Journalistförbundet ut en signal att de inte bryr sig om vikarier. Det är jobbigt nog att traska omkring i vikarieträsket.

Journalistförbundet har gjort bedömningen att den information som man haft om inkomstförsäkring är korrekt.

– Vi kan inte uppmana till taktiska beslut för att maximera effekter inom försäkringen. Om en medlem avstår från att anmäla dig hos Arbetsförmedlingen för att få en bättre situation utifrån inkomstförsäkringen så kan det dessutom samtidigt vara negativt för medlemmens sjukpenning som utbetalas till vissa vars arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Henrik Berglind-Dehlin säger att det inte handlar om att utmana utan att informera om de fallgropar som finns ”så att man själv kan ta ställning hur man ska göra”. Efter beskedet att han inte kan betala tillbaka a-kasseersättningen för de fem veckor han var arbetslös för att kunna kvalificera sig för inkomstförsäkring har han valt att ta a-kasseersättning.

– Om jag inte tagit ut a-kasseersättning då hade jag nu förmodligen uppburit både a-kassa och inkomstförsäkring.

Förtydligande: Ärendet handlar om en återkvalificering till försäkringen. Henrik Berglind-Dehlin hade redan fått ersättning vid ett tidigare tillfälle.

Fler avsnitt
Fler videos