Gå direkt till textinnehållet

Björn Wiman: ”Kulturhatet bara ligger en bit under ytan”

”Vi vill väcka uppmärksamhet för de villkor som många svenska konstnärer och författare verkar under.” Det säger Dagens Nyhets kulturchef Björn Wiman i en kommentar till helgens manifestation mot de hot som konstnärer utsätts för.

Nu på fredag samlas författare, journalister och konstnärer i Kulturhuset i Stockholm för att diskutera det ökade hotet mot kulturutövare. Bland annat kommer de att berätta om de hot de utsatts för. Det kommer även att hållas ett panelsamtal om den ideologi som ligger bakom hoten.

– Syftet är ju att väcka uppmärksamhet för de villkor som många svenska konstnärer och författare verkar under. På senare år har många utsatts för hot och trakasserier från högerextrema, rasistiska och kvinnohatande krafter, förutom de attacker som drabbat bland andra Lars Vilks, skriver Björn Wiman i ett mejl till Journalisten.

Vad kan det ökade hotet mot konstnärer bero på och varifrån kommer det?
– Det är en klassisk strategi av repressiva krafter att ge sig på kulturen och dess utövare. På sätt skrämmer man till tystnad och självcensur – och skapar i förlängningen kanske ett slags förlamning av hela samhällets fantasi. Att hoten mot konstnärer har en högerextrem slagsida i Sverige i dag hänger antagligen samman med rasismens och populismens framfart på den politiska arenan, där kulturhatet bara ligger en bit under ytan.

 

Fotnot 1: Manifestationen äger rum på lördag den 14 februari kl 14.00 till16.00 på Kulturhuset Stadsteatern. Bland de medverkade återfinns DNs kulturchef Björn Wiman, kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke, författarna Ola Larsmo, Anders Rydell, Gunnar Ardelius och journalisterna Alexandra Pascalidou, Henrik Arnstad och Anna-Lena Lodenius.

Fotnot 2: Här kan du läsa den debattartikel Henrik Arnstad skrivit inför manifestationen.

Fler avsnitt
Fler videos