Gå direkt till textinnehållet

Björn Wiman: ”Kina är en skurkstat”

Talarna under stödmanifestationen för Gui Minhai utanför Kinas ambassad i Stockholm fördömde Kinas agerande och förnyade kravet att han ska släppas fri.

Vid lunchtid på onsdagen hölls en stödmanifestation för den svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. I dag är det tre år sedan han kidnappades i Thailand och fördes till Kina.

Manifestationen arrangerades av Sveriges Journalistförbund, Svenska Förläggareföreningen, Svenska Pen och Sveriges Författarförbund en stödmanifestation utanför Kinas ambassad. Initiativtagare är Kurdo Baksi. Talarna fördömde Kinas agerande, och krävde ånyo Guis frihet.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman var en av talarna:

– Det viktiga i frågan om Gui Minhai är att vi inte tänker på om han blir fri, utan när han blir fri. Och när han blir fri kommer den här historien att ha fört det goda med sig att vi kommer att ha svart på vitt vilken typ av skurkstat Kina faktiskt är, sade Björn Wiman.

Tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta talade om den kinesiska ambassadens attacker på svenska medier:

– Vi låter oss förstås inte påverkas av Kinas arroganta beteende mot svenska medier, som förstås hör samman med att de kidnappade Gui Minhai för tre år sedan, sade Helena Giertta.

Fler avsnitt
Fler videos