Gå direkt till textinnehållet

Biståndsorganisation PO-anmäler 25 tidningar

När biståndsorganisationen We Effect lät undersöka hur svenska tidningar skriver om bistånd och hjälpinsatser i Afrika visade det sig att lokalbefolkningen sällan fick sina namn i tidningen. Nu PO-anmäler organisationen 25 svenska tidningar för att de brustit i att namnge personer i publiceringar om Afrika.

"Alla har rätt till ett namn och en identitet. Men på bilder från Afrika blir människor bara rekvisita till en text om fattigdom. Den respekt för individen som finns för personer i Sverige gäller plötsligt inte. Vi vill med anmälningarna belysa detta, trots att vi känner till reglerna för anmälningar till Allmänhetens Pressombudsman", säger Ola Richardsson, kommunikationschef på We Effect, i ett pressmeddelande.

We Effect har låtit Retriever gå igenom 1 221 tidningsartiklar publicerade i svenska tidningar under 2014. Artiklarna handlade om svenska bistånds- och hjälpinsatser i afrikanska länder söder om Sahara. I analysen tittade Retiever särskilt på de bilder som illustrerade artiklarna.

Undersökningen kom bland annat fram till att 13 procent av alla privatpersoner från Afrika namngavs i de svenska tidningarna, vilket är en minskning med fem procentenheter från 2013, då en liknande undersökning gjordes. Däremot namngavs 93 procent av alla vita personer i rapporteringen.

Annons Annons

Ola Richardsson tycker att det är viktigt att namnge personer i artiklarna för att de ska bli mer relevanta och väcka starkare engagemang hos läsarna.

"Det har kvällstidningar i Sverige glädjande tagit fasta på även i sin bevakning av Afrika. Med våra anmälningar till PO hoppas vi att fler svenska tidningar kommer att tänka till och se över sin syn på sådana här publiceringar", säger han.

Rapporten från We Effect hittar du här.

Fler avsnitt
Fler videos