Gå direkt till textinnehållet

Billger: ”Jag ville ge dem besked snabbt”

Ola Billger, redaktionschef på Svenska Dagbladet, svarar på varför han valde att meddela medarbetare om att de skulle sluta på tidningen per sms. ”Det var viktigt att de skulle få besked snabbt”, säger Ola Billger till Journalisten.

Som Journalisten berättat fick ett antal medarbetare på SvDs sportredaktion på onsdagen beskedet att de får avgångsvederlag. Beskedet kom dock inte i ett möte, utan i ett grupp-sms från redaktionschefen Ola Billger.

Ola Billger säger till Journalisten att skälet till att han valt att skicka informationen per sms är att han inte fått tag på medarbetarna.

– Vi hade sagt att alla skulle få besked senast under tisdagen eller onsdagen. Jag hade då inte lyckats få tag på alla, och jag befann mig på en konferens. Det var väldigt viktigt att de fick besked snabbt. Annars hade de fått vänta en dag till på beskedet, säger Ola Billger.

Annons Annons

– De allra flesta som har sökt avgångsvederlag har fått beskedet i ett kortare möte med mig. Men det är ett antal medarbetare jag inte kunnat nå. De har fått besked med mejl eller sms i stället.

Sportredaktionens medarbetare fick alla sms?
– Jag vill inte gå in på vilka eller hur många som har fått besked på det sättet, men ja, det är sportmedarbetare som sökt och fått avgångsvederlag och som har fått ett grupp-sms, alltså ett sms med samma innehåll.

Vad var det för konferens du var på?
– Det var två interna konferenser som inte hölls på redaktionen. I övrigt vill jag inte säga något om vad konferensen handlade om.

Det var viktigt att du var med på konferenserna?
– Ja, det var mycket viktigt.

På sportredaktionen säger medarbetare att det känns ”nonchalant” och ”förjävligt” att få beskedet på det här sättet, har du förståelse för det?
– Jag har fått svar från personer som inte uttryckt något sådant. Men om det är så, så är jag den förste att beklaga. Jag förstår om de är ledsna och besvikna, självklart.

Det här handlar om journalister som har jobbat 25, 30 år på Svenska Dagbladet och som sökt avgångsvederlag för att de känner sig tvungna, eftersom det inte finns jobb kvar för dem på tidningen. Tycker du att det här är ett okej sätt att meddela dem att de ska sluta på tidningen, via grupp-sms?
– Det är förstås inte okej om de har tagit illa vid sig. Det hade förstås varit mycket bättre om jag hade kunnat ta möten med var och en, och jag har gjort mitt absolut yttersta för att kunna lösa det på det sättet. Men det gick tyvärr inte, och då ville jag se till att de åtminstone får ett snabbt besked. Det var den sista utvägen.

Det är inte okej eftersom de har tagit illa vid sig? Men du tycker alltså att det är ett okej sätt att sköta det på annars?
– Ja, hade jag trott att människor skulle ta illa vid sig av att få beskedet med sms hade jag givetvis inte skickat det med sms. Jag har självklart inte medvetet försökt skada någon.

En av medarbetarna säger så här angående innehållet i sms:et: ”Att det inte kommer som någon överraskning att ansökan om avgångsvederlag beviljats kan läsas som att det inte är någon överraskning att just ni får gå eftersom ni ändå inte duger något till. Vilket ju just är vad det handlar om. Vi anses vara för gamla för att kunna skaffa oss den kompetens som krävs för att kunna göra ’nya SvD’.”

– Så är det naturligtvis inte. Vad jag menade med att det inte kommer som en överraskning, är att om man har sökt avgångsvederlag och vi vill lösa det här genom avgångsvederlag så är det inte överraskande att man får ja på sin ansökan, säger Ola Billger.

Fler avsnitt
Fler videos