Gå direkt till textinnehållet

Bilderna visas 870 miljoner gånger – fotograferna tjänar några hundralappar

Det sker 870 miljoner sökningar varje dag via Microsofts sökmotor Bing.com och flera hundra miljoner kunder kan se bilderna som finns i Windows 10. Men de fotografer som levererar till techjätten får ofta småsmulor för sitt arbete, visar Journalistens granskning.

Microsoft köper bakgrundsbilder och skärmsläckarbilder avsedda för Windows 10 och sökmotorn Bing av välkända bildbyråer som 123RF, 500px, Alamy och Getty Images. De flesta av Bings 870 miljoner dagliga sökningar sker via förstasidan där en bild tar upp i stort sett hela sajten varje dag, medan bilderna i Windows 10 ligger på Microsofts hemsida och kan laddas ned gratis via appen Spotbrigt. Tillsammans med Journalisten i Danmark och Norge har vi granskat hur arvoden och upphovsrätten hanteras av techjätten.

Det visar sig att flera av de 13 fotografer som vi har talat med uppger inkomster så låga som några hundralappar för en bild, några få har fått ett par tusen kronor eller mer per tillfälle  – för en bild som alltså går ut till fler personer i världen än någon tidskrift kan nå. Den fotograf som fått överlägset mest är den norske fotografen Stien Rekdal som tjänat mellan 1 200 kronor och 6 500 kr för sina tre Bing-bilder.

Eddie Granlund är en av de svenska fotograferna som har bilder i Bings galleri. Han berättar att bildbyråpriserna fallit radikalt sedan 90-talet och numera kan arvodet starta från en krona och uppåt för royaltyfria bilder. En av hans Bing-bilder porträtterar en nyfiken räv i en skogsdunge utanför Lidingö, den fick Eddie Granlund cirka 200 kronor för (bild nedan).

”Rävbilden togs en tidig morgon på Lidingö där jag visste att det fanns rävvalpar. I sällskap hade jag med mig en kvinna från Lidingös Naturskyddsförening som ville göra ett reportage om att vara ute på morgnarna för att fota vilt. Vi smög fram mot en hästhage där några valpar lekte men tyvärr så röjde vi oss och de försvann. Efter en stund var en av dem lite nyfiken på vad vi var för några figurer då lyckades jag få bilden”, säger Eddie Granlund. (Foto Eddie Granlund)

För att kunna leva på bildbyråbilder måste du leverera hela tiden berättar Eddie.

– Helst ska du leverera inom segmentet lifestyle, fast jag tror inte att någon kan leva helt på bildbyråbilder. Om man vill leva på sin fotografi måste man ha olika ben att stå på som föreläsningar, utställningar, bokproduktion och andra uppdrag, säger han.

Hans Kruse, fotograf från Köpenhamn, tjänade 295 kronor när Bing köpte hans bild via 500px. En bild som fyllde förstasidan den 25 mars 2017 innan den blev en del av Bings galleri där den kan laddas ned lågupplöst och delas fritt via sociala medier. Hans tycker att betalningen är okej. Att sälja bilder är inte hans huvudförsörjning, det är istället att hålla i workshops för amatörfotografer.

– Att sälja bilder är en nedåtgående trend, men intresset för workshops består, säger Hans Kruse.  

Utifrån hur marknaden ser ut idag tycker Hans inte heller att Microsoft gör något fel. Det är logiskt att priserna på bilder har fallit när medierna är i kris, alla kan ta bilder, och konsumenterna sällan bryr sig om kvalitét, säger Hans Kruse.

– Tycker jag att det är okej att fotografer får lite betalt? Nej, det tycker jag inte. Men det är som med kolgruvearbetarna i USA som tror att Trump kan återskapa de gyllene dagarna. Livet är för kort för att bekämpa väderkvarnar. Där vi står i dag, det beror främst på sociala medier och mobiltelefoner, vilket har rivit sönder marknaden, fortsätter han.

Neil Kramer från Los Angeles har utan att veta om det, via bildbyrån Stocksy, levererat en vacker solnedgång till Windows 10.

– Microsoft använder bilden för att sälja sin produkt och de har bara betalat 430 kronor för det. Jag borde ta bort alla mina bilder från Stocksy, det kan helt enkelt inte betala sig, säger Neil Kramer.

Inge Johansson är en deltidsfrilansande fotograf från Sverige som numera bor i USA. Bing betalade strax över 2 000 kr för en färgstark bild av en rostig bro som upptog deras startsida den 19 mars 2016, varav han fick behålla cirka hälften sedan bildbyrån tagit sitt. Förutom från bildbyråerna så kommer Inges fotografinkomster mest från print-on-demand (bilder för dekorativa ändamål) och diverse kalenderuppdrag. Priserna på bilder för redaktionella ändamål varierar kraftigt för Inge, allt från 50 kronor och upp till 7 000 kronor.

Allt beroende på hur unik bilden är samt hur användningen och distributionen ser ut.

– Jag säljer hundratals bilder om året så det är svårt att säga om just den här bilden till Bing hade ett skäligt pris. Men med tanke på att den i huvudsak ligger ute en dag, även om den sedan finns tillgänglig efter det också, så kanske det är skäligt? 200-300 USD är nog ett ganska normalt pris, säger Inge Johansson.

Alastair Philip Wiper är en brittisk fotograf som nu är bosatt i Köpenhamn. Den 2 maj 2016 nådde en av hans bilder Bings startsida, vilket han tjänat drygt 1 000 kronor på. Även Alastairs bilder är köpta via en bildbyrå där han lägger ut sina bilder ett par år efter att de använts för första gången.

Han tycker att 1 000 kronor är ett ”mycket, mycket lågt pris”.

– Bilder är viktigt för Microsoft, det är en del av deras varumärkesstrategi och innehåll, säger Alistair. 

På Bing ser man fotografens byline men i Windows 10, med över 400 miljoner kunder, kan man inte se någon bildbyline.

– Om mina bilder användes på det sättet hade jag blivit sur. Bilderna har ju ett enormt värde. Jag har alltid tänkt att de fotografer som levererar de bilderna tjänar stora pengar, men det gör de uppenbart inte alls, säger Alistair.

Bild nedan: Varje dag visas en bild på bing.coms startsida, där det görs cirka 870 miljoner sök om dagen. Foto: Skärmdump.

Flera av fotograferna som vi kontaktar har svårt att svara på exakt hur mycket de tjänat på sina bilder. Ofta kan de bara se vilket land köparen kommer ifrån men inte om det är Microsoft eller någon annan som har handlat.

– Jag kan med stor säkerhet säga att min inkomst från att sälja bilden var mycket liten, säger den ryske naturfotografen Andrey Narchuk om sin bild på Bajkalsøen, som finns med i Windows 10.

Så här fortsätter det ju fler Journalisten kontaktar. Den serbiske fotografen Radisa Zivkovic sålde en bild från en naturpark till Windows via 123RF.

– Microsoft har skaffat bilderna via stockbyråerna och de har nästan inte betalat något alls för dem samtidigt som fotograferna inte vet att deras bilder används, säger Radisa som själv har sett sina bilder i Windows 10.

Det är i stort sett omöjligt för Radisa att se vad han har tjänat på en bild. ”Det är som att leta efter en nål i en höstack”, skriver han.

– Men såvitt vad jag är medveten om så har jag aldrig sålt en bild via 123RF där jag tjänat mer än 50 kronor, menar han.

Matt Anderson från Wisconsin tjänade 1 200 kronor när Getty Images sålde en av hans bilder till Windows 10. Eftersom inga bylines syns i Windows 10 så använder Journalisten sig av omvänd bildsökning för att leta reda på ytterligare fotografer i Frankrike, Serbien, Ryssland och Polen. Av dessa är det bara en som visste att hens bilder fanns att hitta på Windows 10.

Fransmannen Benjamin Genieys menar att det är ett uttryck för den bristande förståelsen för fotograferande.

– Folk blir översvämmade av hundratals bilder hela tiden, kanske tusentals, och de tänker inte mer på det. Varken hur de här bilderna har blivit till eller vad det har kostat fotografen att få till den, säger Genieys.

Som prisjämförelse kan man exempelvis titta på Svenska fotografers förbunds (SFF) rekommenderade prislista. Enligt den ska grundpriset för en pressbild, med publiceringsrätt, kosta från 6 000 kr och uppåt. Kunden ska märka bilden pressbild samt ange copyrightuppgifter. För en bild avsedd för kommersiellt bruk rekommenderar SFF 1 500 kronor i timarvode inkluderat fotografering, bildbehandling och annat jobb. Steve Heap är författare till Getting Started In Stock, en av många böcker som lovar att hjälpa stockbyråfotografer att profitera.

Eftersom antalet leverantörer ökar hela tiden har det blivt allt svårare att tjäna bra pengar på sina bilder, menar han.

– Idag finns det bildfabriker som sprutar ut tusentals bilder, förmodligen genom att arbeta i länder där arbetskraften är väldigt billig, säger Steve Heap.

När Journalisten kontaktar Microsofts internationella presskontor med frågor får vi inga svar trots upprepade försök. Av byråer som 500px, 123RF, Shutterstock, Getty och Alamy får vi lite olika svar när vi frågar runt kring vad en fotograf tjänar på att nå ut till Microsoft enorma kundunderlag. 123RF menar att ”det inte är möjligt att svara på” medan Shutterstock skickar oss en länk till en Q&A på deras hemsida som inte ger några svar alls. Paul Friesen är director of partnership på 500px, i ett mejlsvar skriver han att de aldrig diskuterar fotografernas arvoden med pressen.

Inte heller håller han direkt med om att deras fotografer  borde ha mer betalt.

– Inte nödvändigtvis. De flesta fotografer säljer sina bilder med en royalty-fri licens, vilket betyder att de tillåter användaren att använda bilden hur de vill. I speciella fall förhandlar vi högre arvoden för våra fotografer, 500px har exempelvis säkrat bildlicenser för flera tusen dollar per bild, skriver Paul Friesen.

Vi frågar om det inte vore bättre om fotograferna kunde se vem som köper deras bilder? Inte minst för att fotograferna själva då kan hålla reda på hur kunderna använder deras stockbilder.
– Absolut inte. Många av våra kunder värdesätter sin anonymitet, speciellt när de köper bilder till exklusiva kampanjer. Det är inte vår sak att avslöja vem som köper bilderna om det inte är så att de  själva ber oss att göra det, skriver 500px-chefen som svar.

Olle Wilöf (bilden) är jurist vid svenska Journalistförbundet och expert på upphovsrätt. Han berättar att avsaknaden av byline, oavsett om du godkänt att bilderna säljs royalty-fritt eller inte, är felaktigt och till och med kan vara skadeståndsgrundande.

– Det här är ett vanligt problem som fanns redan på 90-talet även om det blivit lite bättre sedan dess. Med de nya digitala distributörerna har ämnet blivit aktuellt igen. Att bilderna är nedladdningsbara via Bings system är också det helt felaktigt, säger Olle Wilöf.

Klas Granström, Journalisten Sverige

Jakob Albrecht, Journalisten Danmark

Andrea Gjestvang, Journalisten Norge

 

Fler avsnitt
Fler videos