Gå direkt till textinnehållet

”Bevakningen kommer att ske under andra former än idag”

GT/Kvällsposten bantar Efter neddragningar och omorganisation på Kvällsposten hoppas man ändå växa digitalt. De resurser som finns kvar på tidningen ska riktas än mer mot webben där siffrorna pekar i rätt riktning, enligt chefredaktören.

Kvällsposten i Malmö bantar fem tjänster där både kultur och ledarredaktören försvinner, förutom två fotografer och en nyhetsreporter. Men det här betyder inte att de kommer sluta bevaka det lokala enligt ledningen.

– Vi kommer även i fortsättningen att bevaka det lokala kulturlivet genom att köpa in material skrivet av frilansmedarbetare på plats i Sydsverige. Vår gemensamma kulturredaktion har förstås koll på kulturlivet i Sveriges tredje största stad, så även den vägen kommer vi att ha lokalt material. Men bevakningen kommer att ske under andra former än idag, och det kommer att inte att kunna vara i samma utsträckning, det ska man vara ärlig med, skriver Martin Kroon i ett mejl till Journalisten.

Att Kvällsposten befinner sig i en tuff situation vill han inte sticka under stolen med. En svår tid manar fram svåra beslut menar Martin Kroon.

Annons Annons

– Det vore dumt att påstå att det inte märks när vi förlorar så många journalister. Men det är viktigt att påpeka att vi inte lägger ner kultursidan, det är den dedikerade tjänsten som kulturredaktör som försvinner, fortsätter han.

Även på ledarsidan kommer tidningen att köpa in lokala texter förutom att chefredaktören nu kommer skriva en del själv. Dock ska läsarna inte vänta sig en lika lokal ledarsida som man ser idag. Med omorganisationen har istället KvP valt att fokusera webben. Målet är att fortsätta växa där och rikta de resurser man har kvar mot nyhetsbevakningen.

– På nyhetsplats bedömer jag att vi ska fortsätta utvecklas och producera lika mycket, eller mer. Förra veckan hade vi vår högsta trafik någonsin, med nästan 1,2 miljoner unika besökare på desktop och mobil. Det finns ingen tidning i Sydsverige som har högre trafik. Vi hoppas kunna locka ännu fler nya läsare framöver genom en stark journalistik som lockar många.

Fler avsnitt
Fler videos