Bevakade protest – riskerar fängelse i Kanada

20 mars, 2017

En kanadensisk reporter riskerar upp till tio års fängelse för att ha bevakat en inuitprotest mot byggandet av en damm i Newfoundland.

Journalisten Justin Brake arbetar på regiontidningen The Independent i Labrador, Newfoundland, Kanada, och bevakade i oktober förra året en demonstration i Muskrat Falls där urinvånare, inuiter, protesterade mot byggandet av en ny damm.

27 av demonstranterna bröt sig in på området och Justin Brake följde efter dem. De har nu alla åtalats för tilltaget. Maxstraffet är tio års fängelse.

”Det hände spontant. Jag visste att detta var en stor nyhet för vår provins och för Kanada. I det ögonblicket trodde jag att min rätt att verka som journalist var skyddad i konstitutionen. Jag protesterade inte och jag gjorde ingen skada”, säger Justin Brake till organisationen Committee to Protect Journalists, som samtidigt kräver att åtalet mot honom läggs ned.

Taggar: pressfrihet, Kanada

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies