Gå direkt till textinnehållet

Betong firar med krönikekavalkad

Tidskriften Betong har i hundra år skrivit om allt som rör betong. Roger Andersson, chefredaktör, tror att tidningen har goda chanser att finnas i hundra år till.

På er hemsida skriver ni bland annat att tidskriften Betong ska kännas ”nytänkande och på väg någonstans”. Vad menar ni med det?
– Klyschigt… Nej, vi försöker vara kreativa och hitta på nya vinklar på artiklar. Till exempel hade vi plötsligt ett långt personporträtt av Gert Wingårdh i ett nummer. Många facktidningar är väldigt mallade, vi har mer liv i våra sidor där art directorn gör sidorna olika för varje gång.

I samband med Betongs 100-årsfirande ska ni varje vardag publicera en ny krönika på er hemsida. Totalt 100 stycken. Hur kommer det sig?
– Det här med 100 krönikor blir lite som en julkalender och ett väldigt bra sätt att fira på. Vi vill synas och fira det på ett sätt som ingen har gjort tidigare.

Hur har ni valt ut personerna som ska skriva krönikorna?
– Jag har frågat väldigt många genom mitt nätverk. Vi visste inte om alla kunde skriva innan, men nu när jag fått in alla texter ser jag att de håller bra kvalité. Vi har ett bra urval av skribenter, allt från entreprenörer, journalister, konstruktörer, myndighetspersoner och arkitekter.

Kommer ni att fira på något annat sätt?
– Ja, vi kommer ha en gala – Betonggalan – och sedan kommer vi även ge ut en ”coffe table book” som heter 100 saker om betong. Dessutom kommer årets första nummer ut med ny design. Det är en markering att vi kommer hålla 100 år till.

Fler avsnitt