Gå direkt till textinnehållet

”Bemanningsföretaget har inte fungerat”

Journalistklubben på Sydsvenskan har länge kritiserat hur tidningen använt sitt eget bemanningsföretag Kompetens i Skåne (Kis). ”Vi kommer inte att sakna Kis men det finns en oro med vad som kommer att hända dels med de bemanningsanställda, dels med vikariesituationen”, säger Jan Samuelsson, ordförande i journalistklubben på Sydsvenskan.

Nedläggningen av Sydsvenskan/HDs interna bemanningsföretaget Kompetens i Skåne (Kis), som Journalisten berättat om tidigare på tisdagen, välkomnas av journalistklubben på Sydsvenskan.

– Vi kommer inte att sakna Kis. Det har inte fungerat speciellt bra, säger Jan Samuelsson, ordförande i Sydsvenskans journalistklubb.

– För oss som är anställda av Sydsvenskan har de varit kolleger som vilka som helst. Men det har funnits ett stort missnöje bland de bemanningsanställda över hur de behandlats.

Det finns nu en oro över vad som kommer att hända med de tolv journalister som förlorar sina anställningar i och med nedläggningen.

– Vi menar att Sydsvenskan har en moralisk skyldighet att behandla medarbetarna på Kompetens i Skåne på ett schyst sätt, även om de inte har den juridiska skyldigheten, säger Jan Samuelsson.

– Vi är också oroade över vad som kommer att hända med bemanningssituationen på tidningen. Risken är att vi får en ny karusell med utlasningar.

Journalisten har utan framgång sökt representanter för journalistklubben på Kompetens i Skåne.

Fler avsnitt
Fler videos