Gå direkt till textinnehållet

”Behandla Turkiet som andra auktoritära stater”

Efter kuppförsöket i juli genomför Erdoganregimen nu en motrevolution med utrensningar av intellektuella. Det menar svensk-turkiske journalisten Ragip Zarakolu som själv riskerar livstids fängelse för att ha suttit i redaktionrådet på en kurdisk tidning. ”De vill göra all press lydig”, säger han.

Journalisten Ragip Zarakolu är i dag bosatt i Stockholm efter att 2013 ha kommit till Sverige som fristadsförfattare i Sigtuna kommun. Han anklagas nu på samma punkter som författaren och kolumnisten Asli Erdogan, för sina krönikor i den nu nedlagda kurdiska tidningen Özgür Gündem där han suttit i redaktionsrådet.

Båda åtalas för medlemskap i den kurdiska terrorstämplade organisationen PKK och riskerar livstids fängelse.

– Det är det dummaste jag hört! Jag är journalist och människorättsaktivist som har jobbat för pressfrihet i decennier, säger Ragip Zarakolu om anklagelserna mot honom.

– Jag skrev inte heller bara i Özgür Gündem utan i flera tidningar, varav flera nu har stängts ned.

För honom personligen innebär anklagelserna – han är anhållen i sin frånvaro – att han inte kan resa till Turkiet, som han regelbundet gjort sedan 2013.

På ett större plan är Ragip Zarakolu djupt oroad av utvecklingen i Turkiet.

– De vill göra all press lydig. De konfiskerar tidningar, åtalar politiker och intellektuella. Det börjar likna utrensningarna under Stalin, menar han.

Han ser det som händer i Turkiet sedan 15 juli som en ”motrevolution” och menar att Erdogan strävar efter en islamisk republik.

Vad hoppas du att Sverige och västvärlden ska göra?

– De måste protestera mer aktivt. Och de borde behandla Turkiet som de behandlar Iran och Ryssland och andra auktoritära stater – senare kommer det inte att finnas tid.

Ragip Zarakolu är medlem i det turkiska journalistförbundet och har suttit länge i den turkiska publicistorganisationen.

Fler avsnitt
Fler videos