Gå direkt till textinnehållet

Bank-ID krävs för inlogg på förbundets nya sajt

I dag träder GDPR i kraft, som ingen väl missat. Samtidigt sjösätter Journalistförbundet i dag vid lunchtid sin nya, responsiva sajt.

– GDPR är en orsak till att vi lanserar en ny webbplats den här våren. Men det är också en jätteviktig del att vi får en mycket bättre självservice för medlemmarna, med möjlighet att ändra sina uppgifter själv. Det innebär också färre inkommande samtal och mejl till vårt medlemsregister, säger kommunikationschefen Jacob Lapidus.

Den gamla sajten var heller inte mobilanpassad, samtidigt som uppemot hälften av besökarna surfade in med mobilen.

Förutom en ny grafisk profil uppdateras verktyg och användargränssnitt, med bland annat en ny version av Arvodesguiden samtidigt som det ska bli lättare att söka stipendier. Allt finns dock inte på plats från start.

För att kunna logga in på den nya sajten krävs mobilt bank-ID. Även för att ringa till Journalistförbundet kommer det i vissa fall krävas inlogg med mobilt bank-ID.

– Den rutinen är inte helt färdig. Men för att kunna lämna ut personuppgifter måste vi kunna validera att den som ringer in är den som den utger sig för att vara. Har man inte bank-ID finns en annan modell med kontrollfrågor.

Vad säger ni till de medlemmar som inte har mobilt bank-ID?
– Vår bedömning är att de inte är så många. Penetrationen av mobilt bank-ID bland 25-65-åringar som är tjänstemän är otroligt hög. De som är IT-ovana kommer att få hjälp ungefär som i dag av medlemsregistret, säger Jacob Lapidus.

Fler avsnitt
Fler videos