Gå direkt till textinnehållet

Bah Kuhnke förbereder bred medieutredning

Kulturminister Alice Bah Kuhnke väntar inte på det extra valet i mars. Redan nu förbereds en medieutredning och en presstödsproposition.

Hon menar också att medvetenheten om krisen i branschen är hög.

– Sverige behöver en mediepolitik som skapar förutsättningar för medierna att leva upp till sin demokratibärande roll. Och vi är väldigt medvetna om krisen. Det handlar i första hand om en kris för demokratin.

Inför nyåret är hennes ambition att ha satt igång såväl en medieutredning och lagt en presstödsproposition före valet. Presstödspropositionen ska ta fasta på de delar av den tidigare presstödsutredningen där det fanns realiserbara förslag, men som ännu inte förverkligats.

Annons Annons

I en debatt på publicistklubben i Stockholm i måndags, där även Mittmedias VD Thomas Peterssohn, medieprofessor Gunnar Nygren och Journalistens chefredaktör Helena Giertta deltog lovade hon att göra allt för att lösa de gamla surdegarna om reklamskatt och digitalmomsen

– Det är inte rimligt att en text i digital form har högre moms än en i en papperstidning.

Hon uteslöt inte att man kan komma att tvingas göra som Frankrike, nämligen strunta i EU och införa samma moms internt. Men där är man inte ännu, målet är att få EU att ändra sig.

– Min ambition inför 2015 är att sätta igång med den breda medieutredningen. Förhoppningsvis är jag minister när utredningen är klar, annars kommer den att tas emot av någon annan. Det viktiga är att vi sätter igång nu. Krisen är ett faktum och vi måste arbeta hårt för att skapa bra förutsättningar för branschen.

Under paneldebatten kom även frågan om public service upp och Mittmedias VD Thomas Peterssohn luftade frågan om att lokaltidningarna borde kunna få en del av public services pengar. På det svarade Alice Bah Kuhnke tvärnej.

– Inte med en rödgrön regering, det kommer inte att ske.
                                                                                       Qia Rindevall
                                                                                       Helena Giertta
 

Fler avsnitt
Fler videos