Gå direkt till textinnehållet

Azerbajdzjansk reporter benådad

Den azerbajdzjanske journalisten Rauf Mirgadirov som dömdes till sex års fängelse i december för förräderi har släppts ur fängelse.

Rauf Mirgadirov greps i april 2014 i Turkiet där han arbetat som korrespondent för två azerbajdzjanska tidningar och utlämnades till hemlandet där han åtalades för förräderi. Mirgadirov hade rapporterat om brott mot de mänskliga rättigheterna i såväl Turkiet som Azerbajdzjan. I december dömdes han till sex års fängelse.

Nu har president Ilham Aliyev benådat honom och 147 andra personer, varav många kan betraktas som politiska fångar. Bland de benådade finns oppositionspolitikern och tidningskolumnisten Tofig Yagublu, människorättsjuristen Rasul Jafarov samt människorättsaktivisten Anar Mammadli som 2014 mottog Europarådets främsta människorättspris Václav Havel-priset. Det rapporterar bland andra Internationella Pressinstitutet i Wien.

Khadija Ismayilova – den azerbajdzjanska grävreportern som samarbetat med SVT Uppdrag granskning om avslöjandena om affärerna mellan TeliaSonera och Azerbajdzjans diktator – finns inte med på listan av benådade. Hon dömdes förra året till 7,5 års fängelse för olaglig näringsverksamhet, skatteflykt och ”maktmissbruk”, vilket Journalisten berättat om.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos