Azerbajdzjansk reporter benådad

18 mars, 2016

Den azerbajdzjanske journalisten Rauf Mirgadirov som dömdes till sex års fängelse i december för förräderi har släppts ur fängelse.

Rauf Mirgadirov greps i april 2014 i Turkiet där han arbetat som korrespondent för två azerbajdzjanska tidningar och utlämnades till hemlandet där han åtalades för förräderi. Mirgadirov hade rapporterat om brott mot de mänskliga rättigheterna i såväl Turkiet som Azerbajdzjan. I december dömdes han till sex års fängelse.

Nu har president Ilham Aliyev benådat honom och 147 andra personer, varav många kan betraktas som politiska fångar. Bland de benådade finns oppositionspolitikern och tidningskolumnisten Tofig Yagublu, människorättsjuristen Rasul Jafarov samt människorättsaktivisten Anar Mammadli som 2014 mottog Europarådets främsta människorättspris Václav Havel-priset. Det rapporterar bland andra Internationella Pressinstitutet i Wien.

Khadija Ismayilova – den azerbajdzjanska grävreportern som samarbetat med SVT Uppdrag granskning om avslöjandena om affärerna mellan TeliaSonera och Azerbajdzjans diktator – finns inte med på listan av benådade. Hon dömdes förra året till 7,5 års fängelse för olaglig näringsverksamhet, skatteflykt och ”maktmissbruk”, vilket Journalisten berättat om.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies