Gå direkt till textinnehållet

Avslöjande om svartlistade kan få grävspade

Svartlistade arbetare, fackliga ombud som mutas och privata företag inom hemtjänsten som dumpar lönerna. Det är de nominerade grävjobben i kategorin Tidskrift.

Det hade tagit Helena Gunnarsson, Mira Hjort, Pernilla Josefson och Christina Swahn på Kommunalarbetaren närmare ett år, dock inte på heltid, att gräva fram alla oegentligheter inom de privata hemtjänstföretag som finns i Stockholms län.

Vad de fann var att de anställda jobbade elva timmar men fick bara betalt för 7,5 timmar. Gravida tvingades jobba i pass på 14 timmar. De uppräckte också ren kriminalitet där hemtjänstföretagen hade kopplingar till den organiserad brottslighet i Södertälje.

Det var svårt att få de anställda att ställa upp eftersom de var rädda att förlora jobbet, och en kvinna som arbetade på ett hemtjänstföretag förklarade att hon var rädd att bli skjuten om hon ställde upp och berättade.

Annons Annons

Eftersom granskningen var så omfattande började Helena Gunnarsson, Mira Hjort, Pernilla Josefson och Christina Swahn jobba ihop i ett grävteam. Stockholms län har 26 kommuner som skrivit kontrakt med 271 hemtjänstföretag.

Byggnadsarbetarens Jenny Berggren avslöjade att byggföretaget Skanska använts sig av ett register där byggnadsarbetare svartlistas i Storbritannien för att de bland annat påpekat säkerhetsbrister på arbetsplatser. Skanska hade kollat upp 66 000 arbetare på fem år. Jenny Berggren lyckades få tag i några av byggnadsarbetarna som blivit svartlistade genom den Facebookgrupp som de bildat.

– De hade förlorat försörjning i decennier för att de var svartlistade, säger Jenny Berggren.

Dagens Arbetes reportrar Anna Tiberg, Jeanette Herulf och Marcus Derland granskade de så kallade omställningsföretagen som bildades efter en överenskommelse mellan LO och Svenskt näringsliv 2005. Omställningsföretagen skulle hjälpa till med coachning för dem som blivit uppsagda. De visade sig att omställningsföretagen erbjöd fackets ombudsmän på resor och middagar för att få uppdragen.

– Artiklarna fick stort genomslag, facket tog till sig och skulle se över de etiska reglera. Arbetsförmedlingen har använt vår statistik för att utvärdera omställningsföretagets resultat, säger Anna Tiberg.

 

Fler avsnitt
Fler videos