Gå direkt till textinnehållet

”Att döda journalister bör räknas som krigsbrott”

Nyhetsbyrån Associated Press ordförande och VD Gary Pruitt vill ha en ändring i internationella lagar som gör det till ett krigsbrott att döda journalister eller ta dem som gisslan.

”Det brukade vara så att när journalister bar en väst med texten PRESS eller MEDIA gav det ett visst skydd. Nu gör det journalister till måltavlor”, sade Gary Pruitt vid ett tal vid Hongkongs Foreign Correspondents Club enligt washingtonpost.com.

Gary Pruitt sade att internationella lagar bör uppdateras för att skydda journalister. Han föreslår en skärpning av Genèvekonventionerna, att dödandet av en journalist är ett krigsbrott, och att den Internationella brottmålsdomstolen, som behandlar krigsförbrytelser, även ska ta upp fall där journalister har mördats.

Han påpekade att journalister behöver ett sådant skydd eftersom de oftare blir måltavlor. Extremistgrupper anses sig inte behöver medier för att föra fram sina budskap. De använder sociala medier i stället.

Annons Annons

”De behöver inte oss, de vill inte ha oss. De vill berätta sin historia på sitt sätt från start till mål med ingenting emellan, och en journalist är ett potentiellt kritiskt filter som de inte vill ha. Men vi behövs för att få fram fakta och den fullständiga historien, inte bara en sida av berättelsen,” tillade han.

Terrorister och extremistgrupper kidnappar journalister för att samla in pengar eller helt enkelt dödar dem och lägger ut bilderna på sociala medier.

”En halshuggning blir ett blodigt pressmeddelande”, sade han.

Fler avsnitt
Fler videos