Gå direkt till textinnehållet

Åtalade förnekar anklagelserna

De åtalade i rättegången mot tidningen Cumhuriyet nekar till anklagelserna. " Samtliga anklagelser är osanna mot mig" sa kolumnisten/författaren Kadri Gursel under rättegången.   Dilek Dündar var en av de många som var på plats under rättegången. Foto: Yolculuk gazetesi    

Sedan åklagaren lagt fram sina åtalspunkter, ansåg rättens ordförande  att de åtalade Cumhuriyetmedarbetare skulle få ha högst tre advokater var, men Cumhuriyets advokater protesterade. Ordföranden meddelade att han ska överväga det inkomna klagomålet.

Strax före lunch blev det dags för den förste åtalade Cumhuriyet-medarbetaren och kolumnisten/författaren Kadri Gursel, att försvara sig mot anklagelserna om "medhjälp till tre terrorganisationer utan att vara medlem".

I sitt försvar tillbakavisade Gürsel att samtliga anklagelserna mot honom.

 – Samtliga anklagelser mot mig är osanna. Jag har blivit uppringd av s k Bylock-personer (läs Gülenister som använder ett särskilt telefonkrypteringsprogram) men jag har inte svarat ett enda telefonsamtal från de som ringt mig. Dessutom har jag endast varit knuten till Cumhuriyet i 35 dagar. Hur skulle jag ha kunnat ändra Cumhuriyets publiciseringspolicy på så kort tid såsom det påstås i förundersökningen?

Efter Gürsel var det dags för den åtalade advokaten Akın Atalay på Cumhuriyet att försvara sig. Även han tillbakavisade anklagelserna och framförde kritik mot de dåliga förhållandena i fängelset, inte minst för begränsningar som införts för innehav böcker i fängelset.

 – Tidningen Cumhuriyet fruktar ingenting och ger aldrig upp, basunerade Atalay.

Efter Atalay kommer de övriga nio åtalade medarbetarna på Cumhuriyet att försvara sig. Det är oklart om alla hinner försvara sig idag.

Flera personer har uttalat sig mot rättegången.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling kommenterar:

– Rättegången mot våra turkiska kolleger är ytterligare ett tragiskt exempel på hur landets fria press allt tydligare attackeras. Jag besökte Cumhuriyet i december, och lider med redaktionen, de åtalade och deras anhöriga. Det är en absurd situation, dessa åtalade journalister har endast utfört sitt arbete. Journalistik är inget brott. 

Rättegången mot Cumhuriyet har förlängts och fortsätter till fredag.

                                                                                                Kurdo Baksi

                                                                                             Helena Giertta

 

Fler avsnitt