Gå direkt till textinnehållet

Åtalad man kunde identifieras i SVT-inslag

SVT Nyheter Stockholm visade bilder på ett bostadshus och nämnde vilken Stockholmsförort en brottsmisstänkt man varit bosatt i. Därmed bröt SVT mot bestämmelsen om respekt för privatlivet, enligt Granskningsnämnden för radio och TV.

I tre inslag samma kväll berättade SVT om en pågående rättegång mot en man som stod åtalade för bland annat grovt tagande av muta och ocker. Mannen och hans hustru hade flyttat in hos en 90-årig kvinna som han tidigare varit hemvårdare åt. I inslagen visades bilder från en gata i ett villaområde och en del av ett bostadshus. Namnet på Stockholmsförorten nämndes i påannonseringen.

Den åtalade mannen anmälde inslagen till GRN och framhöll bland annat att inslagen innehöll flera sakfel och att han inte fått möjlighet att bemöta de allvarliga anklagelser som lades honom till last.

SVT Nyheter gjorde fem dagar efter publiceringarna ett förtydligande om att mannen inte varit anställd som hemtjänstvårdare när han och hans hustru flyttade in i 90-åringens hus.

Annons Annons

Efter att ha granskat inslagen bedömer Granskningsnämnden att den åtalade mannen kunde identifieras genom dem. Vidare innebar uppgifterna om brottsmisstankarna mot mannen ett intrång i hans privatliv.

Eftersom inget oavvisligt allmänintresse motiverade ett sådant intrång strider inslagen mot bestämmelsen om respekt för privatlivet, anser nämnden.

Fler videos
Fler avsnitt