Gå direkt till textinnehållet

Åsa Linderborg: ”Våra skribenter far illa”

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kommer att begära att forskningsartikeln i Journal of Strategic Studies avpubliceras. ”Vi kommer också att publicera en errata på svenska och engelska på Aftonbladets sajt, framför allt av respekt för våra skribenter som har farit väldigt illa”, säger Åsa Linderborg.

Chocken över anklagelserna som riktades mot Aftonbladet Kultur i forskningsartikeln om rysk propaganda i Journal of Strategic Studies har knappt lagt sig på redaktionen. Journalisten har berättat om rapporten i en tidigare artikel.

– Ibland kan man råka ut för drev efter att man har gjort en kackig publicering, men nu har vi ju verkligen rent mjöl i påsen. Anklagelserna är fruktansvärt grova, så vi har knappt fattat hur vi ska hantera det, säger Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

I en artikel i Aftonbladet på måndagen beskriver hon rapporten, som är författad av chefen för Utrikespolitiska institutets Rysslands- och Eurasienprogram Martin Kragh, som ”helt renons på empiri och akribi”. Hon hänvisar bland annat till forskarpodden Mediespanarnas sågning av rapporten, vilket Journalisten också skrivit om.

– Jag kommer att kontakta förlaget som ger ut Journal of Strategic Studies, och begära att de avpublicerar rapporten eftersom den är så ovetenskaplig och skamlös och ful i sina anklagelser, säger Åsa Linderborg.

– Dessutom kommer vi att låta ta fram en errata, som det heter på fackspråk, som vi kommer att översätta till engelska och som ska publiceras på Aftonbladets hemsida. Våra skribenter har blivit smutskastade och stämplade även i internationell press. De är bara hjälpligt anonymiserade, det är väldigt lätt att identifiera dem, bland annat eftersom vi inte har så många medarbetare som har skrivit om Ryssland och Ukraina. Det här är journalister som rör sig på en internationell arena, så för dem är det här jäkligt problematiskt.

Vad menar du med errata?
– Eftersom osanna påståenden om oss har spridits i svensk press och i internationell press, så måste vi berätta exakt vad det är som den här rapporten påstår som det inte finns några som helst belägg för. De här ryktena måste vi döda på något sätt. Det gör vi i första hand av respekt för våra skribenter. De far väldigt illa av det här, på en internationell marknad.

– Hur mycket har den här så kallade desinformationen, som de påstås ha sysslat med i propagandakriget, satt sig i offentligheten, i det allmänna medvetandet? Misstänker folk att Aftonbladet befolkas av putinister, eller att våra skribenter är ryska agenter? Hur rentvår man sig även i det allmänna medvetandet?

Har ni fått klarhet i vilka av era medarbetare det handlar om som pekats ut?
– Jag förstår precis vilka det är, det är inga som helst problem att begripa. Det finns inga som helst belägg för dessa påståenden om dem. En av dem berättar sin historia i Aftonbladet i morgon tisdag.

Är det Aleksej Sachnin?
– Ja, det stämmer. När han bodde i Ryssland blev han anklagad av den ryska regimen för att vara utländsk agent. När han kommer till Sverige blir han anklagad för att vara rysk agent. Det finns inget belägg för varken det ena eller andra påståendet.

Många andra journalister har berättat om svårigheterna att rentvå sig helt efter anklagelser om att sprida falsk information. Misstanken lever kvar. Hur tror du ni kommer att klara det?
– Jag kan ju tycka att med tanke på att vi nu hela tiden pratar om fejkade nyheter och yttrandefrihet; om man helt okritiskt har spridit vidare en sådan här rapport som inte har granskats ordentligt, så borde man faktiskt nu gå ut och säga att ”vi hade fel”. Det handlar ändå om kolleger som man anklagar på ett väldigt fult sätt. Jag tycker att en rakryggad publicist skulle säga, ”Okej, sorry, vi hade fel.”

Nu är det Karin Olsson på Expressen och Peter Wolodarski på DN som du syftar på?
– Det är många som jag tycker borde ta det ansvaret.

Fler avsnitt
Fler videos