Gå direkt till textinnehållet

Artikel om otrohet klandras grovt

Piteå-Tidningen lät en intervjuad kvinna berätta mycket integritetskänsliga uppgifter om sin sambo. Tidningen fälls av PON för grovt brott mot god publicistisk sed.

I Piteå-Tidningens kritiserade artikel får en anonymiserad kvinna berätta detaljerat om hur hon i samband med att hennes sambo låg på sjukhus efter en olycka upptäckte att mannen var otrogen. Texten innehåller också uppgifter om parets barn.

Artikeln innehåller enligt Allmänhetens pressombudsman, PO, ”mycket integritetskänsliga uppgifter” om mannen (anmälaren), som inte fått läsa texten eller chans att ge sin version innan publicering.

PO konstaterar att anmälaren på grund av detaljer i artikeln kunnat identifieras även utanför den närmaste vänskapskretsen.

Annons Annons

Därtill ifrågasätter PO allmänintresset i att låta den intervjuade kvinnan alls berätta om anmälarens privatliv. Artikeln framstår dessutom ”i det närmaste som en partsinlaga för den intervjuade kvinnan”, anser PO.

Ännu en försvårande omständighet är att artikeln legat kvar på tidningens sajt även efter att PO-anmälan gjorts.

Pressens opinionsnämnd, PON, delar POs bedömning att Piteå-Tidningens artikel bryter mot god publicistisk sed, men finner skäl att klandra tidningen för grovt brott, på grund av de detaljerade uppgifterna av mycket integritetskänslig karaktär.

Fler avsnitt
Fler videos