Gå direkt till textinnehållet

”Årets flipp – tjänsten Genews”

Tjänsten Genews var årets flipp enligt Malin Ekman, medieskribent, SvD, och frilansjournalist.

Så här summerar hon Medieåret 2015:

Årets scoop: Det måste vara Andreas Cervenkas och Torbjörn Isacsons om SCA.  Det är inte bara intressant som journalistiskt avslöjande utan också som samtidsfenomen: gubbar som inte förtjänar sin plats på tronen börjar falla av den. 

Årets journalist: Utrikesreportern Magda Gad som blev ”Årets journalist” på tidskriftgalan är en mycket värdig vinnare, tycker jag. I samma kategori gillar jag Anna Roxvall, som är en enastående stilist. Utöver dem säger jag Niklas Orrenius för hans patos, journalistiska mod och skickliga berättande. 

Annons Annons

Årets flopp: Baksidan av den snabba nyhetsrapporteringen: alla felaktiga uppgifter och slutsatser och den osjälvständiga ”alla andra gör det så vi måste också”-mentaliteten. 

Årets flipp: Tjänsten Genews, som min kompis Olga Stern lanserade i höstas.

Årets drev: De mot Åsa Romson. 

Årets mediehändelse: Alla ”icke-nyheter”, som bråket mellan Åsa Linderborg och Daniel Suhonen. Det sägs att man inte ska överskatta folks intresse för det man själv håller på med, men det verkar vara en medial framgångsfaktor. 

Årets citat: ”Jag förstår inte riktigt hur den flyktingtragedi som vi bevittnar debatteras som ett större problem för oss än för alla som genomlever den”. Viktigt perspektiv i viktig fråga, av Theodor Kallifatides på Twitter.

Fler avsnitt
Fler videos