Gå direkt till textinnehållet

Arbetstidsfrågan diskuterades med schvung

Fyra motioner om arbetstider skickades - med schvung - vidare till avtalskonferenserna.

Många av kongressombuden klev upp i talarstolen och vittnade om hur arbetsgivarna försöker ta tillbaka tid som medarbetarna fått, mot att de avstått löneökningar. Och arbetsgivarna är inte villiga att betala för det.

– Jag jobbar numera 135 timmar mer per år utan att jag får någon ekonomisk kompensation för det, sade Maritha Mossberg, reporter på Sveriges Radio i Norrbotten.

Norrköpings Tidningars journalistklubb ville ha kongressens med på att ekonomisk kompensation ska vara en förutsättning för arbetstidsförlängning och att kravet skrivs in i kommande kollektivavtal. Klubben ville också att Journalistförbundet skulle kräva en generell arbetstidsförkortning i nästa avtalsrörelse.

Annons Annons

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén sade att arbetstidsfrågan blir brännhet i nästa avtalsrörelse.

– I den här frågan står vi inte nära varandra, vi står på varandra, sade hon. Vi är glada att vi har fått den här motionen, och jag ser diskussionen som en upptakt till nästa avtalsrörelse.

Karolina Ekstrand, Smålands journalistdistrikt, ville ha lite mer schvung i det förslag som skulle skickas vidare till avtalskonferenserna och föreslog en starkare skrivning än i förbundsstyrelsens svar på motionen. Ombuden enades om att med kraft instämma i motionens förslag och skicka den vidare till kommande avtalskonferenser.

Journalistklubbarna vid Nerikes Allehanda och Motala Tidning ville skicka en fråga om ersättning vid nattarbete till avtalskonferensen medan Skånska Dagbladets journalistklubb ville att nästa avtalsdelegation skulle förhandla fram ett storhelgstillägg för dagar som julafton och midsommarafton, så att ersättningen alltid skulle bli högre för dessa dagar, jämfört med andra dagar på året. Även Hedvig Juhasz Toth med flera hade motionerat om lönetillägg på helgdagsaftnar. I dag tjänar Hedvig Juhasz Toth mer på att jobba en vanlig söndag än att jobba på julafton och liknande dagar.

– Ibland måste jag jobba julaftnar och midsommaraftnar och för det får jag ett tillägg på 490 kronor. Men om jag ska hålla mig nykter på midsommarafton så vill jag tjäna mer, sade hon.

För att avtalskonferenserna skulle förstå hur viktig kongressen tycker att dessa frågor är beslutades att de, med extra mycket schvung, skulle skickas vidare till avtalskonferenserna.

Kongressen antog också ett uttalande om arbetstiderna där de krävde ett stopp för smygsänkningen av journalisternas löner och ett stopp för försämringar av journalisternas arbetsmiljö.

 

Fler avsnitt
Fler videos