Gå direkt till textinnehållet

Arbetarbladet klandras för klipp på minderårig

Arbetarbladet har i samband med ett avslöjande om en känd idrottsprofils inblandning i ett misstänkt pyramidspel filmat en av profilens barn när de sökte profilen i dennes hem. Pressens Opinionsnämnd, PON, klandrar nu Arbetarbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I klippet träffar reportern barnet utanför familjens bostad. Reportern frågar om hens pappa är hemma för att reportern vill ställa några frågor. Tidningen har tidigare sökt profilen via tlefon. Barnet ropar på sin far och går in i huset. Ytterdörren stängs och låses och reportern får inga svar.

Det går inte att se ansiktet på barnet, men Pressombudsmannen, PO, bedömer att hen är lätt att identifiera för personer som har kontakt med familjen och boende i området. Detta också på grund av faderns kändisskap.

Anmälaren och till lika idrottsprofilen skriver i sin anmälan att han hängts ut i flera av Arbetarbladets artiklar och anser att det skadat honom och hans varumärke. Han menar att han bara är en av hundratusentals personer som dragits in i pyramidspelet. Anmälan är ändå gjord å hans barns vägnar.

Arbetarbladets ansvarige utgivare svarar att de anser att publiceringen var rimlig eftersom det gällde en känd idrottsprofil som också är medievan. Tidningen tycker även att det är viktigt att vara försiktig när man intervjuar minderåriga, vilket den också anser att Arbetarbladets reporter har varit. Ansvarig utgivare tycker inte att tidningen brutit mot god publicistisk sed i sin publicering.

Men det gör PO. Han anser att barnet går att identifiera och att hen därför lidit oförsvarlig publicitetsskada. Ett beslut som PON instämmer i.

Fler avsnitt
Fler videos