Gå direkt till textinnehållet

Arbetarbladet klandras för att ha berättat om PO-anmälan

Arbetarbladet klandras av Pressens opinionsnämnd för att ha skrivit att en medlem i Svenskarnas parti PO-anmält tidningen.

I april förra året publicerade Arbetarbladet på sin hemsida en artikel med rubriken ”Arbetarbladet misstänkt för brott”. I artikeln stod att en gruppledare för Svenskarnas parti i en intervju med tidningen fått sitt namn publicerat och att Justitiekanslern inlett en förundersökning om brott mot tystnadsplikten.

I artikeln skriver Arbetarbladets ansvarige utgivare Daniel Nordström att han rått mannen att anmäla publiceringen till Pressombudsmannen, något som han även gjort.

Mannen anmälde artikeln till Pressombudsmannen, PO. Han kritiserade att tidningen hade gett offentlighet åt hans PO-anmälan.

Pressens Opinionsnämnd har vid flera tillfällen slagit fast att det inte är förenligt med god publicistisk sed att offentliggöra PO-anmälningar under tiden som ärendet utreds. Syftet med denna bestämmelse är att skydda anmälaren, som inte ska behöva utsättas för oönskad publicitet.

Därför anser PO att Arbetarbladet ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed. PON instämmer i POs bedömning.

Fler avsnitt