Gå direkt till textinnehållet

AP bojkottade selektiv pressträff i Vita huset

Vita huset portade flera nyhetsorganisationer från en pressträff i fredags, bland dem CNN, Guardian och New York Times. Tilltaget fick nyhetsbyrån AP att bojkotta pressträffen.

Vita husets presschef Sean Spicer valde ut en handfull medier som fick närvara vid fredagens pressträff. Några av de utvalda medierna var konservativa publikationer som uppfattas som ”Trumpvänliga”, bland dem hatsajten Breitbart News samt One America News Network och Washington Times. TV-kanalerna CBS, NBC, Fox och ABC var också välkomna till pressträffen.

Bland de medier som portades fanns Guardian, the New York Times, Politico, CNN, BuzzFeed, BBC och Daily Mail.

Nyhetsbyrån The Associated Press (AP) och Time var inbjudna men valde att bojkotta pressträffen.

Annons Annons

Jeff Mason, ordförande i Vita husets korrespondentförening, protesterade mot tilltaget.

”Vi uppmanar de organisationer som tilläts närvara att dela sitt material med andra i de i presskåren som inte var välkomna”, säger Jeff Mason till Guardian.

Beslutet att porta utvalda medier kom timmar efter att president Trump under ett tal på en konservativ konferens sade att ”medierna är amerikanska folkets fiende”.

Vita huset hävdar att det inte är sant att medier blev portade, trots att det finns omfattande vittnesmål, samt film- och ljudbevis för att journalister portades från pressträffen, inklusive ett uttalande under slutet av pressträffen av presschefen Sean Spicer själv, publicerade av bland andra Washington Post och NBC.

Fler avsnitt
Fler videos