Gå direkt till textinnehållet

Ännu ett Vilks-möte kan ställas in

Lars Vilks ska prata på ett yttrandefrihetsmöte i Göteborg på torsdag. Nu är det oklart om även det mötet ställs in. Folkets Hus har ännu inte godkänt det på grund av säkerheten.

Det är Piratpartiets ungdomsförbund som utlyst ett möte med konstnären Lars Vilks på torsdag. Mötet ska handla om yttrandefrihet. Nu skriver GP att mötet ännu inte godkänts av Folkets Hus.

”Vi har inte bestämt om vi ska åta oss arrangemanget eller inte. Ung Pirat har visserligen bokat en lokal men jag har ställt krav på arrangören att de ska förmedla en kontakt med någon på Säpo, som ansvarar för säkerheten”, säger Mats Gröndahl, ordförande för Folkets Hus-föreningen i Göteborg till GP.

Den personliga säkerheten runt konstnären sköts av Säpo sedan många år, men säkerheten runt speciella arrangemang där han kan framträda sköts av polisen. Den vanliga polisen är redan i kontakt med Piratpartiet, men så länge de inte förmedlar kontakt med personer på Säpo, verkar mötet alltså inte kunna hållas.

”Som princip har vi svårt att säga nej eftersom det handlar om ett möte om yttrandefrihet, en av Folkets Hus-rörelsens grundvärderingar. Men vi måste ha garantier för säkerheten”, fortsätter Gröndahl till GP.

Så sent som tio minuter innan mötet på torsdag kan Folkets Hus tänka sig att låsa upp dörrarna, om säkerheten kan garanteras.

Fler avsnitt
Fler videos