Gå direkt till textinnehållet

Anna Roxvall får Nils Horner-priset

Frilansjournalisten Anna Roxvall tilldelas Nils Horner-priset 2017 för att "hon stilsäkert, envist och passionerat rapporterar från utrikesbevakningens glömda områden".

Hon rapporterar främst från Afrika, bland annat för Blank Spot Project, Svenska Dagbladet, TT och Sveriges Radio. Under våren kommer hon ut med en reportagebok om Burundi som hon gjort tillsammans med fotografen Johan Persson. Hon har tidigare varit nominerad till Journalistens pris Årets stilist och har tillsammans med Johan Persson tilldelats ett hederspris av Röda Korset för ett reportage från Burundi.

"Jag växte nästan upp med Nils röst i radion. Han hade en sådant fint tilltal till lyssnarna och förmedlade en sådan trygghet i sina rapporter. Dessutom hade han en otrolig respekt för människor han träffade. Det är sådant som jag själv strävar efter och därför blev jag så glad över priset", säger Anna Roxvall om sitt förhållande till Nils Horner, i en intervju med Borås Tidning.

Priset, som delas ut för god utrikesjournalistik, är på 25 000 kronor. Det är instiftat av Borås Tidning till minne av utrikesreportern Nils Horner, som var född i Borås. Han mördades under ett uppdrag i Kabul i mars 2014.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos