Gå direkt till textinnehållet

Anklagas för att ha publicerat ”falska nyheter”

Egyptens journalistförbunds ordförande och två av hans kolleger greps i måndags, anklagade för att ha gömt journalister och publicerat ”falska nyheter”.

i söndags kallades förbundets ordförande Yahiya Kallash, förbundets generalsekreterare Gamal Elbashy och chefen för frihetskommittén Gamal Abd el-Rahim till förhör, skriver AFP.

Tolv timmar senare anklagades de tre för att ha ”hyst flyktingar” och ”publicerat falska nyheter”.

Åklagaren satte en borgen på 10 000 egyptiska pund vardera, ungefär lika mycket i svenska kronor. De tre vägrar betala. Därför hålls de kvar i häktet.

Annons Annons

Amnestys biträdande chef för Mellanöstern och Nordafrika, Magdalena Mughrabi, säger att gripandet ”signalerar en farlig upptrappning av de egyptiska myndigheternas drakoniska krafttag mot yttrandefriheten”.
Hon anser att regeringen ”skickar ut ett starkt budskap för att skrämma journalister till tystnad” och kräver att de tre journalisterna friges.

Den 1 maj stormade polisen Journalistförbundets kontor i Kairo och arresterade reportrarna Amr Badr och Mahmud al-Sakka. De två arbetar för oppositionens webbplats Babawet Yanayer. De anklagas för uppvigling och åklagaren beslutade att de ska hållas fängslade under tiden som det pågår en utredning om misstankar att de skulle ligga bakom en kupp mot regeringen.

Amnesty anser att razzian mot kontoret är ”det mest skamlösa angreppet på medier landet sett på årtionden”.

Fler avsnitt
Fler videos