Gå direkt till textinnehållet

Anhöriga till dödad reporter stämmer Syrien

Det har gått fyra år sedan utrikeskorrespondenten Marie Colvin dödades i Syrien. Nu har hennes familj lämnat in en stämningsansökan och hävdade att högt uppsatta syriska tjänstemän medvetet dödade den prisbelönta reportern

Marie Colvin var tillsammans med den franske fotografen Rémi Ochlik i den syriska staden Homs för att bevaka striderna mellan regeringssoldater och rebeller. De dog när det improviserade mediecenter de befann sig i träffades av raketbeskjutning.

Enligt den franske journalisten Jean-Pierre Perrin visade radiotrafik mellan syriska arméofficerare, som avlyssnats av libanesisk underrättelsetjänst, att regimen medvetet attackerade byggnaden för att tysta medierapporteringen om striderna i staden, enligt nrp.org.

Till grund för stämningen ligger en tre år lång utredning. Familjens jurist anser sig bland annat kunna bevisa att regimen spårade Marie Colvins mobiltelefon och att denna information användes för att rikta raketattacken mot mediecentret.

Annons Annons

Ett särskilt lagrum ger amerikanska medborgare möjlighet att väcka talan mot stater som USA har definierat som understödjare av terrorism. Det finns tre länder på utrikesdepartementets listar för närvarande: Syrien, Sudan och Iran.

Marie Colvin var en orädd reporter med årtionden av erfarenhet att bevaka konfliktområden i världen. Hon var känd för sin personliga stil och hade en svart lapp över vänster öga som hon förlorade vid en granatattack i Sri Lanka 2001.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos