Gå direkt till textinnehållet

Analsex leder Linderborgs experiment med 1200 procent

”Ministern – tillsätt en haverikommision” eller ”Analsex ger mervärde”, vilken rubrik klickas mest? Aftonbladet Kultur inleder idag ett experiment för att belysa klickhysterin, som enligt skribenten Åsa Linderborg lett till neddragningarna på GT och KvP:s kulturredaktioner.

Kring lunchtid på onsdagen lade Aftonbladet Kultur ut en krönika av Åsa Linderborg där samma text, om att GT och KvP tar bort sina kulturredaktörer, fick två olika rubriker. Två identiska artiklar med rubrikerna: ”Ministern – tillsätt en haverikommision” och ”Analsex ger mervärde”. I krönikan tar Linderborg även upp att GT:s chefredaktör Frida Boisen, enligt Linderborg, sagt att kulturredaktioner inte "genererar nog många klick".

Efter bara tre och en halv timma ute ledde analsexrubriken med cirka 1200 procent. Eller 45 000 läsare mot ministerrubrikens 3 500 läsare.
Ett resultat som inte chockar Åsa Linderborg.

– Det är en skymf att jobba som journalist om klick är den typen av mätinstrument vi ska ha. Är det på det här viset vi ska bygga framtidens journalistik? säger Åsa Linderborg till Journalisten.

Annons Annons

Nu hoppas hon belysa vad som händer om allt ska mätas i antal klick och vad neddragningarna på kulturredaktionerna i förlängningen leder till.

– Det är provocerande att höra cheferna beklaga jobben som försvinner då det även är en massa kulturfrilansare som nu förlorar en arbetsgivare. Kultur och opinionsjournalistik är det som skapar störst diskussion, ändå är det där man drar ned, det som händer på GT och KvP är ett trendbrott, säger Åsa Linderborg.

Vad hoppas du kommer ut av det här i förlängningen?
– Att vi börjar snacka om klick och att vi måste återerövra kvalitén. Det som skiljer Sverige från alla andra länder är att alla tidningar har kultursidor. I vilken lokaltidning som helst har vi en initierad kultursida, säger Åsa Linderborg.

(Artikeln är rättad, se kommentarer nedan)

Fler avsnitt
Fler videos