Gå direkt till textinnehållet

Amelia klandras för kränkande bild och bildtext

Pressens Opinionsnämnd, PON, klandrar tidskriften Amelia för att ha använt en bild och en bildtext som kunde tolkas som att en kvinna var lesbisk.

I aprilnumret av Amelia fanns en artikel som illustrerades med en bild där flera kvinnor syntes när de gick i en parad. Mellan två av kvinnorna fanns en infälld textplatta som löd: ”36 år och plötsligt lesbisk” Längre ner på bilden fanns ännu en infälld text som löd: ”Ska jag gå på Prideparaden nu?”.

Bilden och tillhörande bildtext anmäldes av en av kvinnorna till PO. Anledningen var att Amelia hade placerat texten ”36 år och plötsligt lesbisk” precis invid hennes huvud. Utifrån texten verkar det som om artikeln handlar om henne, men hon hade inget med artikeln att göra.

Hon kände sig kränkt eftersom hon varken var 36 år eller lesbisk.

Amelia försvarade sig med att bilden var köpt från Aftonbladet och att det inte fanns några modellförbehåll. Amelia erbjöd en rättelse i nästa nummer, som anmälaren inte var nöjd med.

Att Amelia har hämtat bilden från Aftonbladet saknar betydelse, skriver PO. Det är den som publicerar bilden som har ansvaret. Genrebilder måste väljas med omsorg och frågor om människors sexualitet är mycket integritetskränkande, påpekar PO.

Därför anser PO att Amelia ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed. PON har samma uppfattning.

Fler avsnitt