Gå direkt till textinnehållet

Alsander: Kan bli nya sparpaket

Stampens rekonstruktion omfattar inga strukturella besparingar. Men på lite sikt räknar VD Martin Alsander med fler sparpaket på redaktionerna.

Förutom kapitaltillskott innebär en rekonstruktion ofta strukturella åtgärder som personalnedskärningar. Men inte i Stampens fall, står det nu klart.

– Vi har genomfört ett enormt förändringsarbete de sista två åren, det finns ingenting just nu som vi inte redan har gjort, säger koncern-VDn Martin Alsander till Journalisten.

– Men över tid kommer det naturligtvis att behöva ske ytterligare förändringar, i takt med att intäkterna minskar.

Annons Annons

Ytterligare nedskärningar på redaktionerna?
– Vi är i samma läge som övriga mediebolag. Tappar man intäkter så måste man justera kostnadsnivån helt enkelt. Ambitionen framåt är att hitta nya intäkter för mediebolagen, men man ska nog ha klart för sig att det kommer att bli mindre organisationer som producerar ungefär samma typ av innehåll framåt.

Hur ska ni få grundaffärsmodellen – journalistiken – att fungera med än mer bantade redaktioner?
– Det är en jättebra fråga, som vi alla mediebolag frågar oss. Exakt hur det ser ut framåt är svårt att beskriva. Man får skilja på kort och lång sikt. På kort sikt tror vi att de besparingar vi gjort biter ganska bra och kan parera för intäktsminskningar. På lite längre sikt kommer det att se annorlunda ut. Man kan tänka sig strukturaffärer där man tillsammans med andra mediegrupper kan hitta synergier som får ner kostnadsnivåerna ytterligare.

Ägaren Peter Hjörne skrev i sitt svar till besvikna frilansjournalister att ni jobbar hårt för att de ska få sina pengar. Hur då?
– Vår ambition från början var att betrakta frilansarna som vanliga anställda, men det gick inte rekonstruktören med på. Juridiken tillåter inte det. I stället har vi försökt underlätta situationen genom förskottsbetalningar, och när vi bestämmer oss om ett ackordserbjudande kan vi lägga en fri gräns som undantar personer som ligger under det beloppet. Vilket förhoppningsvis omfattar de flesta av frilansarna.

Fler avsnitt
Fler videos