Gå direkt till textinnehållet

”Allt för många mejlkorgar lämnas olästa”

Att vittja inkorgen eller ansvara för tipstelefonen har för låg status på många redaktioner. Det menar Terje Carlsson, ordförande i Föreningen grävande journalister, i en debattartikel på Journalisten.

Från den 1 juli omfattas privatanställda inom offentligt finansierad vård, omsorg och skola av meddelarskyddet. En lagändring som innebär att vård- och friskolekoncerner inte längre får efterforska källor bland sina anställda.

En utökning av meddelarskyddet är ett steg i helt rätt riktning eftersom en ökad öppenhet underlättar för oss journalister att utföra vårt demokratiska uppdrag, skriver Terje Carlsson i sin debattartikel. Samtidigt ska man inte underskatta att det finns väldigt mycket kvar att göra eftersom att vittja inkorgen har låg status på många redaktioner, menar han.

”Att kommunicera med ovana och ängsliga uppgiftslämnare kräver tålamod och förmåga att vänligt men bestämt sålla bland det inkomna. De flesta tips är, förstås, irrelevanta, men varje missat guldkorn är ett nederlag. Allt för många mejlkorgar lämnas olästa”, skriver Terje Carlsson bland annat.

Läs hela debattinlägget här.

Fler avsnitt
Fler videos