Gå direkt till textinnehållet

Aller slår tillbaka mot kritiken

Aller Media slår tillbaka mot kritken över frilans-brevet och vill inte heller kalla träffarna med förbundet och BLF för en förhandling. ”Det här är ingen förhandling, förhandlar gör vi när det är kollektivavtal, med anställda och med fackliga företrädare", säger Stina Abenius, publicistisk direktör. 

Det var i fredags som Aller Media mejlade sina frilansar och berättade att man nu är överens med frilansarnas organisationer om ett nytt avtal. Vilket ledde till skarp kritik från förbundet som menade att Aller ljuger.

– Det som hände i fredags är anmärkningsvärt, att man går ut med det med ett innehåll som inte är sant. Vi var överens med Aller att vi skulle komma med synpunkter kring en rad saker i förslaget och det har vi inte gjort än. Det kommer vi att göra denna vecka, sa Johan Lif, Journalistförbundets chefsförhandlare till Journalisten i går.  

Stina Abenius är publicistisk direktör på Aller Media. Hon menar att förbundet och vi på Journalisten missförstått brevet helt.

– Vi skickade bara ut vårt nya frilansavtal och det överläggningsprotokoll vi fört i samtal med organisationerna och med de förtydliganden till avtalet vi är överens om. Vi har aldrig sagt att vi är överens om allt. Vi tycker att vi ställt upp och samtalat men att det tar lång tid att få svar av frilansarnas organisationer SJF och BLF. Är det här taktik från deras sida, kan man fråga sig? säger Stina Abenius.

– Jag är också sur på Journalisten att ni kallar det här ”fulavtal”, vad definierar ett fulavtal? Vi vill ha ett ramavtal där man reglerar hur vi köper in material, fortsätter hon.  

Okej, vi går rakt på frågan om fulavtal då. Förstår du ilskan från frilansar kring villkoren?
– Nej det gör jag inte. Om du är frilans och vet att Aller Media vill köpa in med de här villkoren, då är det upp till dig att förhandla rätt pris för materialet efter de avtalen. Om du sitter på ett material som du ser en potenial i att du kan vilja använda själv, sälja till flera, att det är ett unikt material. Då är det ditt förhandlingsläge. Då får du säga till oss att om ni vill ha alla rättigheter så får ni betala väldigt mycket. Däremot kommer en majoritet av allt som säljs inte att ha den potenialen. Ofta är det kanske vi som bokat jobbet och intervjupersonen och som haft idén. Är det bara en frilans som ska ha den rätten att återpublicera då? säger Stina Abenius.

Men är det rimligt att upphovsrätten ska vara värt noll?
– Den är inte värd noll, den är värd väldigt olika. Det är användningsrätten vi vill förändra, och få möjligheten att använda det här materialet mer än en gång.

Var står ni i förhandlingen? Hur långt bort är ni?
– Det här är ingen förhandling, förhandlar gör vi när det gäller kollektivavtal och det gör vi med anställda och fackliga företrädare. Här är det enskilda förhandlingar med varje frilans. Vi gör det här för att vi vill lyssna och få in åsikter från förbunden. Men det är ingen förhandling. Det är en skillnad. Nu har vi pratat och skickat protokoll och det drar väldigt långt ut på tiden så den 1 mars ska vi vara klara.  

Varför är det viktigt att vara klara just den 1 mars? Är det inte viktigt att era frilansar blir nöjda också?
– Vi har satt det som en nordisk deadline på alla företag, det har vi fått av våra ägare. Vi måste komma i mål med det här och har haft många månader på oss att diskutera, vissa saker får vi nog acceptera att vi inte kommer att vara överens om.

Fler avsnitt
Fler videos